Skip to content

Een vochtige muur isoleren: waarom en hoe doe je dat?

Je kent het vast wel: die ene kamer in huis waar het altijd net wat kouder aanvoelt of waar de muren vochtig lijken. Misschien heb je zelf wel eens een vochtplek ontdekt die je met wat verf probeerde te maskeren. Maar laten we eerlijk zijn: dat is vaak gewoon symptoombestrijding. De oorzaak aanpakken, dát is waar het om draait. Want vochtige muren kunnen niet alleen zorgen voor een onaangenaam binnenklimaat, ze kunnen ook leiden tot schimmelvorming en structurele problemen. Gelukkig hebben wij de oplossing: isoleren. Dat klinkt misschien als een technisch en lastig verhaal, maar het valt eigenlijk best mee!

Vochtige muur isoleren

Waarom het isoleren van muren zo belangrijk is

Vochtige muren zijn een probleem waar je liever niet te lang mee rondloopt. En dat heeft verschillende redenen. Ten eerste vermindert vocht de isolatiewaarde van je muren. Een vochtige muur houdt veel minder goed de warmte binnen dan een droge muur. Dat betekent dat je meer moet stoken om je huis warm te houden, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

Daarnaast kan vocht leiden tot schimmelvorming. En schimmel wil je echt vermijden! Het ziet er niet alleen onsmakelijk uit, het kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan allergieën en luchtwegproblemen.

Als je merkt dat je muren vochtig zijn, is het dus belangrijk om snel actie te ondernemen. Maar ook als de condens niet per se op de muren staat kan er sprake zijn van een probleem. Een gezonde luchtvochtigheid ligt namelijk tussen de 45% en 65%. Voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met astma, wordt ongeveer 45% tot 55% aangeraden. Komt de luchtvochtigheid bij jou boven de 65%? Ook dan heb je mogelijk een vochtprobleem. Dit is te meten met een hygrometer,

Ga je nu lekker zelf aan de slag? Mooi! Wil je dit liever aan een professional uitbesteden? Dan helpen wij jou graag. Wij hebben de kennis en jarenlange ervaring in huis om dit probleem vakkundig aan te pakken.

Waar komt dat vocht vandaan?

Voordat je een vochtige muur kunt isoleren, is het natuurlijk wel handig om te weten waar dat vocht vandaan komt. Want zoals je misschien wel weet zijn er verschillende soorten vochtproblemen. Zo kan het zijn dat je last hebt van opstijgend vocht, waarbij vocht vanuit de grond omhoog trekt in de muren. Dit zie je vooral in oudere huizen waar de waterkering (dat is de laag die moet voorkomen dat water je muur intrekt) niet meer goed werkt.

Maar vocht kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld door regen die door een beschadigde buitenmuur naar binnen trekt. Of misschien heb je wel condensatieproblemen: dat ontstaat wanneer warme lucht in je huis afkoelt en condenseert op koude oppervlakken, zoals vaak te zien is bij een slecht geïsoleerde muur.

Bij Renovatie Totaal zorgen we ervoor dat we eerst goed kijken naar de oorzaak van het probleem. Want het heeft natuurlijk geen zin om zomaar te isoleren zonder de bron van het vocht aan te pakken. Dat is als dweilen met de kraan open en daar heeft niemand iets aan. Met behulp van onder andere een thermografisch onderzoek is de oorzaak vaak al snel gevonden.

Buitenmuur isoleren: zo pak je het aan

Laten we beginnen met de buitenmuren. Want als er één plek is waar vocht vandaan kan komen, dan is het wel van buitenaf. Regen, sneeuw en zelfs mist kunnen ervoor zorgen dat je muren door en door nat worden. En als dat water eenmaal in je muur zit, kan het lang duren voordat het verdampt, vooral als je huis niet goed geventileerd is.

Het isoleren van een vochtige buitenmuur begint vaak met het herstellen van eventuele schade aan de gevel. Denk aan scheuren of barsten waar water doorheen kan sijpelen. Daarna zijn er verschillende manieren om je buitenmuren te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spouwmuurisolatie, waarbij isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur wordt geblazen. Dit is een relatief eenvoudige en snelle manier om vochtproblemen aan te pakken.

Een andere optie is het plaatsen van gevelisolatie. Dit kan vanuit de binnenkant en de buitenkant. Hierbij wordt er een isolerende laag tegen de muur aangebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een nieuwe bekleding. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen vochtproblemen aanpakt, en in geval van de buitenkant ook meteen je huis een nieuwe uitstraling geeft. Bij Renovatie Totaal helpen we je graag met advies over welke oplossing het beste bij jouw huis en situatie past.

Renovatie Totaal buitenmuur

Binnenmuur isoleren: de uitdagingen

Maar wat als het vochtprobleem zich binnenshuis bevindt? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van condensatie of vochtige binnenmuren door lekkages? Ook dan is isoleren een goed idee, maar het vraagt wel om een iets andere aanpak.

Bij het isoleren van een binnenmuur is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Want als je vochtige lucht binnen houdt, kan dat leiden tot schimmelvorming achter de isolatie, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom combineren we binnenmuurisolatie vaak met een dampwerende folie, die voorkomt dat vocht door de muur trekt.

Er zijn verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken voor het isoleren van een binnenmuur. Denk bijvoorbeeld aan steenwol, houtvezelisolatie of EPS-platen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, en bij Renovatie Totaal adviseren we je graag over welke oplossing het beste past bij jouw specifieke situatie.

Een paar handige tips

Misschien heb je nu wel een beter idee waarom het isoleren van een vochtige muur zo belangrijk is. Maar er zijn nog een paar zaken waar je op moet letten voordat je aan de slag gaat of, nog beter, ons inschakelt om je te helpen.

  1. Controleer de bron van het vocht: Voordat je begint met isoleren, is het belangrijk om de bron van het vochtprobleem aan te pakken. Een lekkage of opstijgend vocht moet eerst verholpen worden, anders blijft het probleem zich voordoen.
  2. Kies het juiste isolatiemateriaal: Niet elk materiaal is geschikt voor elke situatie. Sommige materialen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen vocht dan andere.
  3. Ventilatie is key: Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is. Vooral als je binnenmuren gaat isoleren, is het belangrijk dat vochtige lucht kan ontsnappen.
  4. Schakel een specialist in: Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan, maar soms is het gewoon beter om een specialist in te schakelen. Wij van Renovatie Totaal hebben de ervaring en kennis om je vochtige muren op de juiste manier te isoleren, zodat je zeker weet dat je probleem goed wordt opgelost.

Subsidies voor het isoleren van vochtige muren

Goed nieuws als je nu overweegt je vochtige muren te isoleren: er zijn namelijk subsidies beschikbaar die de kosten flink kunnen verlagen. In Nederland kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), waarmee je een deel van de isolatiekosten kunt terugkrijgen. Dit geldt ook voor het isoleren van vochtige muren.

Daarnaast zijn er regionale subsidies die vaak gericht zijn op het verduurzamen van woningen. Afhankelijk van je gemeente kan het zo zijn dat je extra vergoedingen krijgt wanneer je bijvoorbeeld duurzame materialen gebruikt, en van duurzame materialen zijn wij groot fan. Je hoeft dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Wij begeleiden je namelijk graag bij de aanvraag van alle subsidies.

Tijd om jouw vochtige muur te isoleren?

Vochtige muren zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook serieuze schade veroorzaken aan je huis én je gezondheid. Maar het goede nieuws is dat er oplossingen zijn, en wij van Renovatie Totaal staan klaar om je daarbij te helpen. Dus wacht niet te lang en neem vandaag nog contact met ons op. Onze helpdesk zit klaar voor een gratis adviesgesprek. Want laten we eerlijk zijn, je verdient een warm en droog huis, toch?

Gerelateerde artikelen
Vochtige muur isoleren

Je kent het vast wel: die ene kamer in huis waar het altijd net wat kouder aanvoelt of waar de…

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen tegenwoordig en daar zijn enkele goede redenen voor. Ook wij maken graag…

Nationaal isolatieprogramma

De vraag naar energie zal de komende jaren omlaag moeten. De prijs van energie is de laatste jaren hoger geworden…

EPS isolatiekorrels ingebracht in kruipruimte

HR++ parels behoren tot de populairste en meest gebruikte isolatiematerialen van dit moment. Deze van EPS gemaakte balletjes zijn bijzonder…

URSA isolatiematerialen

Tijdens het isoleren wil je natuurlijk alleen gebruik maken van goede kwaliteit materialen. Zowel bij particuliere woningen als bedrijfspanden is…

Hennep isolatie

Hennepisolatie (of hennepvezel isolatie) is een van onze favoriete isolatiemethoden. Deze groene, natuurlijke manier van isoleren is niet alleen efficiënt…

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top