Skip to content

Natuurvriendelijk isoleren

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Bij natuurvriendelijk isoleren wordt jouw huis duurzaam en zonder concessies geïsoleerd. Dit is goed voor de portemonnee en het milieu. Tegelijkertijd wordt er rekening gehouden met verschillende (vaak beschermde) diersoorten die zich ook rondom jouw huis hebben gevestigd.

Zonder dat je het weet leven er namelijk vele soorten kleine vogels en vleermuizen onder daken of in spouwmuren. Bij de traditionele manier van isoleren overleven deze dieren het vaak niet. Natuurlijkvriendelijk isoleren helpt dit te voorkomen! De dieren krijgen op tijd de kans te vertrekken en een nieuwe verblijfsplaats te vinden. Zoals het hoort.

Omdat Renovatie Totaal natuurvriendelijk isoleren hoog in het vaandel heeft staan, werken wij nauw samen met onze partner Unitura en de Gemeente Utrecht.

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Zo werkt natuurvriendelijk isoleren

Huismuskast isolatie

Natuurvrij maken

Een aantal dagen voordat wij gaan isoleren komen wij langs om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo geven wij vleermuizen de kans om uit de woning te vertrekken. Wij maken hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatsen exclusion flaps voor openingen in de spouwmuur. Zo kunnen dieren nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.

Spouwmuur isolatie

Isolatie werkzaamheden

Enkele dagen later komen wij terug om de woning duurzaam te isoleren. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte blijft voor de dieren. Deze verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de isolatie.
Zwaluwkasten installeren

Aanmelden voor ontheffing

Voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen is ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Deelnemende gemeenten hebben deze gekregen voor alle inwoners met een eigen woonhuis (geen huurwoning of appartement). Wij melden de woning voor je aan, zodat je gebruik kunt maken van deze ontheffing.

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

Natuurvriendelijk isoleren is niet alleen bedacht uit een goed hart, maar ook uit noodzaak. Zo zijn vleermuizen een beschermde diersoort onder de Wet natuurbescherming. Ook met de vogels die vaak de dupe zijn van isolatie, dient extra rekening gehouden te worden. Zo staat de huismus al op de rode lijst van bedreigde broedvogels en met spreeuwen en gierzwaluwen gaat het ook niet goed.

Om deze dieren een betere kans op overleven te bieden, zullen er dus voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe verblijfs- en broedplaatsen gecreëerd door middel van het plaatsen van spouwborstels of kasten.

Vleermuizen ongewenst? Zeker niet! Ze eten per nacht al snel 1000 muggen!

Wet natuurbescherming

Volgens de Wet natuurbescherming is het verstoren en doden van (beschermde) diersoorten en het wegnemen van hun verblijfplaatsen verboden. Daarom heeft de provincie Utrecht In nauwe afstemming met onder andere isolatiebrancheorganisatie  VENIN, ecologen, belangengroepen, gemeenten, provincies  en betrokken ministeries, de methodiek van het ‘Natuurvriendelijk isoleren onder een pre-SMP’ ontwikkeld. De komende jaren wordt deze methode ook in andere provincies ingevoerd.

Meer weten? Bekijk dan de website: https://www.natuurvriendelijkisoleren.nl/ of neem gerust contact met ons op. Wij leggen het je graag uit.

Exclusion flap

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is het #1 isolatiebedrijf in Utrecht. Vanwege onze centrale ligging zijn wij in heel Nederland beschikbaar. Wij zijn gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top