Skip to content

Zoldervloerisolatie

Het isoleren van de zoldervloer

Op zoek naar een effectieve en betaalbare manier om jouw huis te isoleren? Dan is zoldervloerisolatie misschien wel wat je zoekt. Hierbij wordt de zoldervloer geïsoleerd wat er voor zorgt dat warmte binnen blijft en kou buiten. Het resultaat? Minder gasverbruik en een lagere energierekening!

Zoldervloerisolatie is het meest gekozen alternatief voor dakisolatie. De keuze om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak wordt vaak gemaakt wanneer de zolder niet verwarmd hoeft te worden (bijvoorbeeld omdat deze niet toegankelijk is of als opslag gebruikt wordt). Wil jij jouw zolder of vliering laten isoleren? Wij hebben jarenlange ervaring met alle soorten woningisolatie. Ook helpen wij je ook graag bij het maken van de juiste keuze. Neem contact op voor een gratis adviesgesprek.

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Gecertificeerd isolatiebedrijf

Wat is zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie is een methode waarmee warmteverlies via de zolder kan worden tegengegaan. Dit wordt bereikt door isolatiemateriaal aan te brengen op de vloer van de zolder. De isolatielaag vormt een zogeheten thermische barrière die warmte in huis houdt en niet meer via het dak laat ontsnappen.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar voor zoldervloerisolatie die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. De meest gebruikte materialen zijn glaswol, steenwol, PIR-isolatie en cellulosevlokken. De dikte van de isolatielaag hangt altijd af van een aantal factoren. Hierbij kan je denken aan het type isolatiemateriaal, de gewenste isolatiewaarde en de algehele staat van het huis. Hier in Nederland passen wij meestal een isolatiedikte van 12 tot 16 cm toe.

Zoldervloerisolatie is doorgaans voordeliger dan dakisolatie. De oppervlakte van de zoldervloer is namelijk kleiner, waardoor er minder materiaal nodig is. Ook is de zoldervloer makkelijker bereikbaar dan het dak, wat de installatie eenvoudiger en sneller maakt.

De meeste warmte gaat verloren via het dak!

De voordelen van zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie is een relatief eenvoudige en zeer effectieve manier om de isolatiewaarde van uw woning mee te verbeteren. Zo zorgt het voor een lager energieverbruik, een hoger wooncomfort en een lagere CO2-uitstoot. We leggen hieronder goed voor je uit.

Milieuvriendelijk

Het klimaat is een zorgenkindje, dat zal je vast niet ontgaan zijn. Daarom is het zeker fijn dat zoldervloerisolatie bij draagt aan een beter milieu. Dit doet het doordat het energieverbruik van jouw woning zal verminderen. Dit resulteert vervolgens in een lagere CO2-uitstoot, wat dan weer goed is voor de planeet.

Bespaar op uw energiekosten

Maatregelen omtrent het milieu zijn erg belangrijk. Toch is het verlagen van de energiekosten vaak de meest aansprekende reden om te gaan isoleren, en zoldervloerisolatie is daar een perfecte optie voor. Wist je dat de meeste warmte via het dak verloren gaat? Via de zolder kan dit zomaar 20% tot 30% zijn. Door jouw zolder te isoleren, kan dit je dit verlies aanzienlijk verminderen. Dit resulteert al snel in een lagere energierekening. De investering kan op deze manier binnen enkele jaren terug verdiend worden.

Comfortabeler wonen

Een geïsoleerde zoldervloer zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een comfortabeler woonklimaat. Dit klinkt misschien abstract, maar je zorgt er voor dat in de winter de warmte binnen blijft en in de zomer de kou buiten. De temperatuur blijft stabiel en je bent zelf minder aan de knoppen aan het draaien. Lekker relaxed wonen dus!

Tocht- en koudevrij

Zoldervloerisolatie helpt dus om kou buiten te houden, maar tegelijkertijd ook om tocht te weren. Vooral op de bovenverdieping van de woning is dit vaak merkbaar. Koude lucht van de zolder kan via kieren en naden naar beneden sijpelen, waardoor je bijvoorbeeld last kunt krijgen van tocht en koude voeten. Goede isolatie maakt hier korte metten mee.

Wat kan je besparen met zoldervloerisolatie?

Volgens de laatste onderzoeken van Milieu Centraal kun je met zoldervloerisolatie tot wel € 500,- per jaar besparen op je energiekosten. Wat de exacte besparing is hangt wel af van verschillende factoren, zoals:

 • De grootte van je woning: Hoe groter je woning, hoe meer warmte er via de zolder kan ontsnappen.
 • De isolatiewaarde van het materiaal: Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer warmte er wordt vastgehouden (daarover hieronder meer informatie).
 • De huidige energieprijzen: Hoe hoger de energieprijzen, hoe meer je kunt besparen door te isoleren.

Deze tevreden klanten gingen je al voor

Hoe werkt zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie werkt door een laag isolatiemateriaal aan te brengen op de zoldervloer. Dit materiaal zorgt ervoor dat warmte niet kan ontsnappen via de zolder, waardoor uw woning warmer blijft in de winter en koeler in de zomer.

Er zijn verschillende manieren om zoldervloerisolatie aan te brengen:

 • Bovenop de vloer: Dit is de meest eenvoudige methode, en is geschikt voor zolders die niet beloopbaar hoeven te zijn.
 • Tussen de vloerbalken: Deze methode is iets complexer, maar zorgt voor een betere isolatiewaarde.
 • Onder de vloer: Dit is de meest efficiënte methode, maar is ook het meest kostbaar.

Verschillende isolatiematerialen:

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van de zoldervloer. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

Glaswol

Glaswol is een populair isolatiemateriaal vanwege de lage kosten, de eenvoudige installatie en de hoge isolatiewaarde. Het is gemaakt van gerecycled glas en is verkrijgbaar in rollen of platen. Glaswol kan irriteren aan de huid en ogen, dus het is belangrijk om beschermende kleding te dragen tijdens het installeren. Het is ook niet vochtbestendig en daardoor niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Steenwol

Steenwol is een duurder materiaal dan glaswol, maar het is ook brandwerend en vochtbestendig. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is verkrijgbaar in rollen of platen. Steenwol is lastiger te installeren dan glaswol maar het is daarentegen wel een veiliger en duurzamer materiaal.

PIR-isolatie

PIR-isolatie is een relatief nieuw materiaal dat een zeer dunne isolatielaag met hoge isolatiewaarde biedt. Het is lichtgewicht en makkelijk te installeren, maar het is ook duurder dan andere materialen. PIR-isolatie is niet brandwerend, dus het is niet geschikt voor alle toepassingen.

Cellulosevlokken

Cellulosevlokken zijn een milieuvriendelijk isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled papier. Het is goedkoop en makkelijk te installeren, maar het kan vocht opnemen. Ook cellulosevlokken zijn daarom niet geschikt voor vochtige ruimtes.

EPS-isolatie

EPS-isolatie is een goedkoop, waterbestendig en lichtgewicht isolatiemateriaal. Het heeft een iets lagere isolatiewaarde dan andere materialen en is niet brandwerend. EPS-isolatie is geschikt voor situaties waarbij budget een rol speelt en de lage prijs belangrijker is dan een hoge isolatiewaarde.

De keuze van het juiste isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals jouw budget, de gewenste isolatiewaarde en de toepassing. Wij snappen dat jij het lastig vindt om hierin een keuze te maken. Daarom staan wij te allen tijde klaar voor deskundig advies. Tijdens een gratis advies gesprek kunnen wij samen met jou het perfecte plan opstellen.

Wanneer kiezen voor zoldervloerisolatie?

 • Je gebruikt de zolder niet als leefruimte.
 • Jouw dak is nog in goede staat.
 • Je wilt de kosten laag houden.
 • Er is weinig ruimte op jouw zolder.

Wanneer kiezen voor dakisolatie?

 • Je wilt je zolder als leefruimte gebruiken.
 • Jouw dak is aan renovatie toe.
 • Je wilt de beste isolatiewaarde.
 • Je wilt het maximale rendement op je investering.
 • Je hebt geen probleem met de kosten.

Wat kost het isoleren van de zoldervloer?

De kosten voor zoldervloerisolatie variëren en zijn afhankelijk van onder andere de toegankelijkheid van de zolder en de materiaalkeuze. Om toch een schatting te kunnen geven moet je denken aan een prijs tussen de €30 en €45 per vierkante meter. Dat is exclusief BTW en inclusief montage. Wil jij een exacte prijs? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Subsidie voor zoldervloerisolatie

Goed om te weten is dat de overheid enkele subsidies beschikbaar heeft gesteld op het gebied van isoleren. Deze subsidie kan, afhankelijk van het aantal maatregelen dat je treft, oplopen tot wel 30%.

Om erachter te komen op welke subsidies jij aanspraak maakt kan je onze handige subsidie check gebruiken of onze helpdesk om advies vragen. Wij zitten voor jou klaar.

Renovatie Totaal: jouw partner in isolatie

Bij Renovatie Totaal begrijpen we dat het isoleren van woning een grote beslissing is. Het kan een flinke investering zijn en jij wil alleen het beste voor jouw huis. Onthoud dat het niet alleen gaat om het besparen op energiekosten, maar ook om het verhogen van je wooncomfort en woningwaarde. En via subsidies kan je altijd een deel terug krijgen.

Wil je meer weten of ben je klaar om de stap te zetten naar een warmere, duurzamere woning? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bij Renovatie Totaal zijn we meer dan alleen een isolatiebedrijf; we zijn je partner in het creëren van het comfortabele, energiezuinige huis dat je verdient.

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top