Skip to content

Gevelisolatie

Gevelisolatie: het isoleren van de buitenmuur

Bij gevelisolatie (buitenmuurisolatie) worden er isolerende materialen aangebracht op de buitenmuur van het gebouw. Het grootste doel is om warmteverlies te verminderen waardoor er flink bespaard kan worden op de energierekening.

Er wordt voornamelijk voor gevelisolatie gekozen wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Toch bereik je met gevelisolatie een hogere RC (isolatiewaarde) dan met spouwmuurisolatie. En je kunt zelfs overwegen om spouwmuurisolatie te combineren met gevelisolatie aan de buitenkant. Als gecertificeerd isolatiebedrijf voeren wij niet alleen uit, maar adviseren jou ook graag.

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Gecertificeerd isolatiebedrijf

Wat is gevelisolatie?

Buitengevelisolatie is een moderne en effectieve manier om de energie-efficiëntie van een woning of gebouw te verbeteren. Dit doen wij door een isolerende laag aan te brengen aan de buitenkant van de gevel. Deze methode richt zich niet alleen op het minimaliseren van warmteverlies in de koude maanden, maar helpt ook bij het houden van een koele temperatuur in de woning tijdens de hete zomermaanden.

Het proces omvat het aanbrengen van isolatiematerialen (zoals minerale wol of geëxpandeerd polystyreen), direct op de buitenmuren. Vervolgens wordt deze laag afgewerkt met bijvoorbeeld sierpleister of gevelbekleding. Deze laag is zowel beschermend als mooi voor het oog. Deze vorm van isolatie is niet alleen efficiënt in energiebehoud, maar biedt ook een uitgelezen kans om de gevel van het gebouw te vernieuwen en te verfraaien. Het resultaat? Een verbeterde algehele uitstraling en hogere waarde van het pand.

Tegelijkertijd de voorgevel verfraaien en energie besparen

Voordelen van gevelisolatie

Het isoleren van de gevel (of buitenmuur) brengt meerdere voordelen met zich mee. Allereerst is het hartstikke fijn dat je direct kunt besparen op jouw energierekening. Gevelisolatie zorgt er namelijk voor dat je in de herfst en winter minder warmte verliest. Hierdoor hoef jij minder te stoken. Aan de andere kant blijft jouw huis tijdens de zomer lekker koel, wat er weer voor zorgt dat jouw airco (als je die hebt) minder hoeft te draaien. Reken maar uit je winst. 

Omdat bij gevelisolatie de muur van de buitenkant wordt geïsoleerd, krijg je hierbij de kans om de gevel een nieuwe look te geven. Je kan zelf de afwerkingslaag kiezen en daardoor jouw droomhuis realiseren. Dit is niet alleen esthetisch fijn, maar verhoogt vaak ook de waarde van de woning.

Last but not least is een goed geïsoleerde woning ook gewoon beter voor het milieu. Door minder energie te verbruiken, verminder jij namelijk actief de CO2-uitstoot. De planeet is je dankbaar. Al met al is buitengevelisolatie dus niet alleen een goede investering voor het huis, maar werk je ook mee aan een duurzamere toekomst.

Wat kost gevelisolatie?

De exacte kosten van gevelisolatie kunnen wij jou hier niet geven. Deze zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van jouw woning, het gekozen materiaal en de complexiteit van de werkzaamheden. Wil jij een exacte schatting van de kosten? Vraag dan een gratis offerte aan.

Goed om te weten is dat de overheid enkele subsidies beschikbaar heeft gesteld. Om erachter te komen op welke subsidies jij aanspraak maakt kan je onze subsidiecheck gebruiken of onze helpdesk om advies vragen. Wij zitten voor jou klaar.

Wanneer kiezen voor gevelisolatie?

Wil jij graag besparen op jouw energierekening of ben je de wisselende temperaturen in huis zat? Dan kan gevelisolatie de juiste stap zijn. Deze klus is bovendien ideaal te combineren met andere geplande renovaties of gevelrestauratie. Zo sla je meerdere vliegen in één klap.

Ook wanneer je in een wat ouder huis woont en bijvoorbeeld merkt dat er hier en daar kieren of tochtplekken zijn kan het isoleren van de buitenmuur dé oplossing zijn. Dus of het nu is om kosten te besparen, comfort te verhogen of om je steentje bij te dragen aan een beter milieu: met gevelisolatie zet je altijd een stap vooruit.

Welke materialen worden er gebruikt bij gevelisolatie?

Wanneer wij gevelisolatie uitvoeren maken wij gebruik van verschillende materialen. Welk materiaal we gebruiken is afhankelijk van jouw wensen en de situatie. Enkele veelgebruikte isolatiematerialen zijn:

Minerale Wol: Onder minerale wol verstaan wij  glaswol en rotswol. Beide varianten staan bekend om hun uitstekende thermische en akoestische isolatie. Bovendien zijn ze brandveilig en vochtbestendig.

EPS (Geëxpandeerd Polystyreen): Dit is een licht, maar sterk isolatiemateriaal dat een zeer goede isolatiewaarde biedt. Het materiaal is waterafstotend en vrij gemakkelijk te installeren.

XPS (Geëxtrudeerd Polystyreen): Dit materiaal is vergelijkbaar met EPS maar heeft een nog hogere dichtheid en isolatiewaarde. XPS is daarnaast ook zeer vochtbestendig.

PUR (Polyurethaan): PUR is een schuimisolatiemateriaal. Het staat bekend staat om de hoge isolatiewaarde en waterbestendigheid. PUR komt voor in verschillende vormen en je kent dit misschien wel van spuitbussen.

PIR (Polyisocyanuraat): PIR lijkt op PUR maar heeft betere brandwerende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in plaatvorm.

Het verschil tussen spouwmuurisolatie en gevelisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je huis geïsoleerd. Deze ruimte wordt de ‘spouw’ genoemd. Het is een vrij onopvallende en populaire vorm van isolatie. Spouwmuurisolatie is over het algemeen goedkoper en sneller dan gevelisolatie. Daarnaast wordt de buitenkant van het huis niet veranderd. Echter hebben niet alle huizen een spouwmuur, waardoor dit niet voor iedereen mogelijk is.

Aan de andere kant hebben we gevelisolatie of buitenmuurisolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant van het huis aangebracht. Deze vorm van isolatie is daardoor ingrijpender en ook iets duurder. Gevelisolatie heeft (nog) betere isolerende eigenschappen dan spouwmuurisolatie en geeft je de kans de gevel van een nieuwe look te voorzien.

Hoe wordt de gevel afgewerkt?

Na het plaatsen van isolatiemateriaal dient de gevel nog afgewerkt te worden.Dit doen we niet alleen voor de looks maar ook om ervoor te zorgen dat de isolatie beschermd is tegen weersinvloeden. Hier zijn een paar gebruikelijke afwerkingsmethoden:

Na het aanbrengen van de isolatielaag is het tijd om je huis de final touch te geven die het verdient. Een populaire optie is sierpleister (een soort stucwerk). Je kunt uit verschillende structuren en kleuren kiezen waardoor er veel ruimte is om creatief te zijn.

Als pleisterwerk niet helemaal je ding is, kan je ook kiezen voor gevelbekleding. Hierbij heb je de keuze uit verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof. Van deze materialen zijn vele stijlen en kleuren beschikbaar waardoor je altijd iets kunt vinden dat past bij de stijl van het huis.

Een andere optie is om te kiezen voor een afwerking met steenstrips. Deze geven je huis een klassieke bakstenen look, zonder dat er een hele nieuwe muur opgebouwd hoeft te worden.

Je kunt er zelfs voor kiezen om de huidige buitengevel te slopen, de gevelisolatie tegen de binnenmuur aan te brengen en een nieuwe buitengevel terug te plaatsen. Het voordeel: De buitenmuur wordt niet veel dikker.

Is gevelisolatie altijd mogelijk?

Nee, gevelisolatie is niet altijd mogelijk. Het is namelijk niet altijd toegestaan. Bij onder andere monumentale panden en beschermde stadsgezichten, maar ook bij rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen is het verstandig om eerst na te gaan of gevelisolatie toegestaan is.

Sowieso heb je altijd een vergunning nodig van de gemeente om de gevel te isoleren, omdat je gevel er na het plaatsen van de isolerende gevelbekleding iets anders uitziet. Mag je bij de achter- en zijkant van de woning wel de gevel isoleren maar aan de voorzijde niet? Laat de voorgevel dan aan de binnenkant isoleren.

Deze tevreden klanten gingen je al voor

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top