Wat is een spouwmuur?
Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee afzonderlijke wanden: een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen deze twee bevindt zich een luchtruimte van enkele centimeters breed. Deze ruimte kennen wel als de spouw. De spouw is bedoeld om te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen trekt en zorgt in principe al voor een bepaalde mate van isolatie. Wanneer de spouwmuur ook nog eens geïsoleerd is, helpt deze aanzienlijk om warmte binnen te houden (en kou buiten). Meer leggen we je hier uit: wat is een spouwmuur.
Hoe kom je erachter of je een spouwmuur hebt?
Om erachter te komen of je een spouwmuur hebt kan je het huis op een aantal punten controleren. Deze zijn als volgt:
Bouwjaar als indicatie
Een van de eerste dingen die je kunt controleren om te bepalen of je een spouwmuur hebt, is het bouwjaar van je woning. De aanwezigheid van spouwmuren werd in Nederland vanaf ongeveer 1920 steeds gebruikelijker. Hierbij zijn vooral woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn interessant. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur. Woningen die na 1975 gebouwd zijn hebben die vaak wel, maar deze zijn vaak al geïsoleerd.
Voor 1920: Huizen gebouwd voor deze periode hebben vrijwel zeker geen spouwmuur. Voor deze woningen zijn daarom andere vormen van isolatie nodig. Hierbij kan je denken aan het isoleren van de binnenmuren of het aanbrengen van buitengevelisolatie.
1920 – 1975: In deze periode werden veel woningen gebouwd met een spouwmuur, maar vaak zonder isolatie. Heb jij zo’n huis? Dan is het handig om te checken of deze inmiddels wel al geïsoleerd is. Zo niet, dan is spouwmuurisolatie een van de goedkoopste (en effectiefste) maatregelen die je kan treffen.
Na 1975: Bij woningen die na 1975 zijn gebouwd, is de kans groot dat de spouwmuur al geïsoleerd is. Dit betekent niet gelijk dat je helemaal goed zit. De isolatie kan namelijk verouderd of verzakt zijn. Een controle (en mogelijke upgrade) van de oude isolatie kan dan wel de moeite waard kan zijn.
Dikte van de muur
Een andere manier om te bepalen of je een spouwmuur hebt, is door de dikte van de buitenmuur te meten. Spouwmuren zijn over het algemeen dikker dan enkelsteens muren. Heeft de muur een dikte van 25 centimeter of meer? Dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt!
Je kunt dit meten door bijvoorbeeld in een deuropening de afstand van de binnen- naar de buitenkant van de muur te meten. Als de dikte minder dan 25 centimeter is heb je mogelijk geen spouwmuur, of heb je te maken met een hele dunne spouwmuur die mogelijk niet geschikt is voor isolatie.
Controleer de bouwplannen
De bouwtekeningen van je woning kunnen ook veel ophelderen. Als je beschikking hebt tot de originele bouwplannen dan is daar vaak duidelijk op te zien of er een spouwmuur aanwezig is. In de plannen wordt de spouw meestal aangegeven als een lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Heb je geen technisch oog en twijfel je over wat je ziet op de bouwtekeningen? Dan kun je altijd een bouwkundig expert raadplegen. Ook onze helpdesk weet hier wel raad mee.
Ventilatieopeningen en luchtkokers
Een andere aanwijzing voor de aanwezigheid van een spouwmuur is de aanwezigheid van ventilatieopeningen of luchtkokers in de gevel. Deze roosters of open stootvoegen (een soort gaten) dienen om de muur te ventileren en vrij van vocht te houden. Zie je dergelijke ventilatieopeningen aan de buitenkant van je woning? Dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.
Het metselverband van de gevelstenen
Ook het patroon waarin de gevelstenen zijn gemetseld, kan een aanwijzing zijn! Een gevel zonder spouwmuur is vaak opgebouwd in een steens metselverband waarbij hele en halve stenen elkaar afwisselen. Bij een muur met spouw worden de stenen meestal in een standaard halfsteensverband gelegd. Hierbij worden alle stenen in de lengte geplaatst. Is jouw gevel gemetseld in een patroon met kopse stenen (waarbij dus de korte zijde van de steen zichtbaar is)? Dan heb je waarschijnlijk geen spouwmuur.
Boor een gaatje
Als je er via de bovenstaande methoden nog niet uit bent, kan je overwegen om een klein gaatje in de muur te boren. Doe dit natuurlijk wel op een onopvallende plaats. Dit kun je zelf doen of overlaten aan een professional. Als de boor direct doorschiet, is er een spouw aanwezig. Met een meetinstrument kun je vervolgens de diepte van deze spouw meten. Zo weet je gelijk of deze geschikt is voor isolatie.
Wat te doen als je een spouwmuur hebt?
Laten we er vanuit gaan dat je een van de bovenstaande manieren hebt achterhaald dat je daadwerkelijk een spouwmuur hebt. Wat doe je dan?
Spouwmuurisolatie controleren
Nu je weet dat je een spouwmuur hebt, is het belangrijk om te weten of deze al geïsoleerd is. Een specialist kan door middel van een camera-inspectie controleren of er isolatie aanwezig is en, zo ja, in welke staat deze verkeert. Deze controle is beide gevallen waardevol omdat ook bestaande isolatie na verloop van tijd kan verzakken of de werking kan verliezen.
Is de isolatie in goede staat, dan hoef jij je over spouwmuurisolatie in ieder geval geen zorgen meer te maken. Je kan natuurlijk nog wel overwegen om andere maatregelen te treffen want ook via onder andere de vloer, kruipruimte en het dak kan warmte het huis verlaten.
Blijkt na onderzoek dat de spouw nog niet geïsoleerd is of dat het materiaal aan vervanging toe is? Dan doe je er goed aan om hier snel op in te haken. We leggen je graag uit waarom.
Waarom spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is misschien wel de meest kosteneffectieve manier van isoleren! Het is namelijk een van de goedkoopste manieren van isolatie en is daarbij super effectief. Wat ons betreft is dit daarom ook echt stap 1 op het gebied van verduurzaming. Doordat de warmte in je woning beter vastgehouden hoef je minder te stoken. Dit zorgt voor lagere energiekosten (fijn!) en ook nog eens voor een verminderde CO2-uitstoot (goed voor het milieu!). Je ziet vaak dat hoe ouder het huis is, des te groter de effecten en besparingen zijn.
Hoe werkt spouwmuurisolatie?
Wanneer wij een spouw willen isoleren, boren we kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur. Vervolgens wordt een isolatiemateriaal naar keuze via deze gaatjes in de spouw gespoten. Dit proces is relatief snel en veroorzaakt weinig overlast. Het materiaal dat gebruikt kan worden varieert, maar de meest gebruikte opties zijn glaswol, EPS-parels (polystyreenbolletjes) en PUR-schuim.
- Glaswol is populair vanwege zijn goede isolerende eigenschappen en relatieve kostenvoordeel.
- EPS-parels zijn licht en hebben uitstekende vochtwerende eigenschappen, wat ze zeer geschikt maakt voor smalle spouwen. Deze korrels worden ook veel gebruikt bij kruipruimte isolatie (specifiek gezien bodemisolatie).
- PUR-schuim is een wat duurdere optie, maar biedt een zeer hoge isolatiewaarde en vult ook kleine kieren en gaatjes.
Hoe lang duurt het?
De daadwerkelijke uitvoering van de spouwisolatie wordt vaak binnen één dag worden afgerond. Hierbij heb je weinig last van de werkzaamheden en verandert jouw huis dus niet in een bouwput. Wel is het belangrijk om eerst een inspectie te laten uitvoeren zodat de muur gecontroleerd kan worden.
Voordelen van spouwmuurisolatie
Je hebt het hierboven natuurlijk al even kunnen lezen, maar spouwmuurisolatie ken meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een flinke energiebesparing; vaak kan je tot 30% op je verwarmingskosten besparen. En dat scheelt in de portemonnee. Daarnaast is het gewoon lekkerder vertoeven in huis, doordat het in de winter warmer en in de zomer koeler blijft. Ook de waarde van je woning kan stijgen, wat dan weer een aantrekkelijk voordeel is als je overweegt je huis te verkopen. En last but not least ben je omdat je minder hoeft te stoken ook nog eens groener bezig.
Wat kost spouwmuurisolatie?
De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen variëren en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het soort materiaal dat wordt gebruikt, de oppervlakte van de muur en de huidige staat van de woning. Om toch een schatting te kunnen geven moet je denken aan een prijs tussen €20 en €30 per vierkante meter. Dat is exclusief BTW en inclusief montage. Wil jij een exacte prijs? Vraag dan een gratis offerte aan.
Subsidie voor isolatie
Goed om te weten is dat de overheid enkele subsidies beschikbaar heeft gesteld op het gebied van isoleren. Deze subsidie kan afhankelijk van het aantal maatregelen dat je treft oplopen tot wel 30%. Hiermee kan je de kosten dus flink drukken!
Om erachter te komen op welke subsidies jij aanspraak maakt kan je onze handige subsidie check gebruiken of onze helpdesk om advies vragen. Wij zitten voor jou klaar.
Alternatieven als je geen spouwmuur hebt
Als je geen spouwmuur hebt, zijn er gelukkig nog andere manieren om je woning goed te isoleren. Gevelisolatie aan de buitenzijde is een uitstekende optie. Hierbij worden isolatieplaten aan de buitenkant van de woning aangebracht, die vervolgens worden afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Dit zorgt niet alleen voor een uitstekende isolatie, maar geeft je huis ook direct een frisse uitstraling.
Een andere mogelijkheid is het isoleren van de binnenmuren met voorzetwanden. Hoewel dit iets van de binnenruimte afneemt, is het wel een effectieve manier om de warmte binnen te houden, vooral in situaties waar buitengevelisolatie niet mogelijk is. Sla je de muren liever helemaal over, dan kan je ook het dak, de vloer of de kruipruimte aanpakken.
Conclusie
Hopelijk ben jij er aan de hand van onze tips inmiddels achter of je nu wel of geen spouwmuur hebt. Kan jij hierbij wat extra hulp gebruiken, of ben je nu van plan om het huis te isoleren? Dan staan wij graag voor je klaar. Je kunt bij onze helpdesk terecht voor gratis advies en een gratis offerte. Honderden tevreden klanten gingen je al voor!