Bodemisolatie: het isoleren van de kruipruimte
Bij bodemisolatie isoleren we de grond van de kruipruimte zelf. Meestal doen wij dit met behulp van EPS parels. Deze manier van isoleren is bijzonder effectief voor het tegengaan van vocht en tocht. Dit resulteert niet alleen in een besparing op je energierekening, maar zorgt ook voor aangenamere woonomstandigheden. En wist je dat een niet-geïsoleerde kruipruimte verantwoordelijk kan zijn voor 10% warmteverlies?
Wil jij jouw kruipruimte isoleren? Dan is Renovatie Totaal jou graag van dienst. Onze experts zitten klaar jou van al het nodige advies te voorzien. En de offerte? Die is altijd gratis.
Gecertificeerd isolatiebedrijf
Wat is bodemisolatie?
Bodemisolatie is een vorm van kruipruimte isolatie waarbij isolatiemateriaal direct op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht. Meestal zijn dit isolatieparels of korrels. Deze korrels liggen los op de bodem en sluiten de grond af van de kruipruimte. Dit voorkomt dat vocht en kou vanuit de grond via de kruipruimte de rest van het huis kan binnendringen.
Hoewel vloerisolatie vaak de eerste keuze is vanwege het hogere rendement, kan bodemisolatie in bepaalde situaties toch de beste optie zijn. In huizen met flinke vochtproblemen, zoals kromtrekkende houten vloeren, kan bodemisolatie de oplossing zijn. Ook wanneer de kruipruimte slecht toegankelijk is, bijvoorbeeld wanneer deze lager is dan 35 cm, is bodemisolatie de juiste keuze.
De materialen die gebruikt kunnen worden bij bodemisolatie variëren en zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de staat van de kruipruimte en jouw specifieke wensen en budget. De meest gebruikte opties zijn EPS parels, schelpen of isolatiechips. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden en kiezen we het materiaal dat het beste past bij jouw situatie.
Met een niet-geïsoleerde vloer verlies je al snel 10% warmte!
Deze tevreden klanten gingen je al voor
Voordelen van bodemisolatie
Met bodemisolatie kan jij jouw woning comfortabeler, energiezuiniger en zelfs gezonder te maken. Maar dat is niet alles. Er zijn nog meer voordelen die deze vorm van isolatie aantrekkelijk maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende positieve effecten?
- Comfort: Door het isoleren van de bodem van je kruipruimte wordt voorkomen dat kou en vocht uit de grond je woning binnendringen. Het resultaat is een aangenamer en stabieler binnenklimaat. Zeg maar gedag tegen vochtige en kille ruimtes!
- Energie-efficiëntie: Bodemisolatie kan er voor zorgen dat je minder hoeft te stoken, wat je natuurlijk gaat terugzien op jouw energierekening. Minder stookkosten betekent simpelweg meer geld in je zak.
- Milieuvriendelijk: Door het beperken van het energieverbruik draag je bij aan een verminderde CO2-uitstoot. Goed voor jou en goed voor de planeet.
- Aanpak van vochtproblemen: Deze vorm van isolatie is bijzonder effectief bij het voorkomen van vochtproblemen zoals schimmel en houtrot. Het is dus een uitstekende keuze voor huizen met vochtige kruipruimtes of problemen met optrekkend vocht.
- Waardevermeerdering van je woning: Net zoals bij vloerisolatie, kan het verbeteren van de energieprestatie van je huis leiden tot een hogere marktwaarde. Energiezuinige huizen zijn nu eenmaal populairder op de huizenmarkt.
- Vermindering van geurtjes: Een vaak onderschat voordeel van bodemisolatie is dat het kan helpen bij het verminderen van onaangename geuren die voortkomen uit een vochtige kruipruimte.
Met bodemisolatie investeer je dus niet alleen in een comfortabeler huis, maar ook in een duurzamere en meer waardevolle woning.
Wat kost bodemisolatie?
De kosten voor bodemisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren waaronder het soort materiaal dat wordt gebruikt en de oppervlakte van de kruipruimte. Om toch een schatting te kunnen geven moet je denken aan een prijs tussen de €20 en €35 per vierkante meter. Over het algemeen is bodemisolatie iets goedkoper dan vloerisolatie. Wil jij een exacte prijs? Vraag dan een gratis offerte aan.
Subsidie voor bodemisolatie
Goed om te weten is dat de overheid enkele subsidies beschikbaar heeft gesteld op het gebied van isoleren. Deze subsidie kan, afhankelijk van het aantal maatregelen dat je treft, oplopen tot wel 30%.
Om erachter te komen op welke subsidies jij aanspraak maakt kan je onze handige subsidie check gebruiken of onze helpdesk om advies vragen. Wij zitten voor jou klaar.
Het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie
Als je overweegt om je kruipruimte te isoleren, kun je in grote lijnen kiezen tussen twee soorten isolatie: bodemisolatie en vloerisolatie. Beide methoden hebben specifieke kenmerken en voordelen die ze geschikt maken voor verschillende situaties.
Vloerisolatie focust op het isoleren van de onderkant van je vloer, ofwel het plafond van je kruipruimte. Dit isolatiemateriaal wordt direct tegen de onderkant van de vloer aangebracht en is met name effectief voor het verminderen van warmteverlies door de vloer zelf. Hierdoor wordt de ruimte boven de vloer sneller en efficiënter verwarmd. Daarnaast helpt het ook om te voorkomen dat koude lucht en vocht uit de kruipruimte in je woning terechtkomen. Deze manier van kruipruimte isolatie is, indien het kan, de beste optie.
Bodemisolatie richt zich daarentegen op het isoleren van de bodem van de kruipruimte. In dit geval wordt er een laag isolatiemateriaal, zoals EPS parels of schelpen, rechtstreeks op de bodem van de kruipruimte geplaatst. De voornaamste functie hiervan is om vocht en tocht vanuit de grond tegen te gaan. Het gevolg is dat ook je woning de warmte beter zal vasthouden. En als je te maken hebt met vochtproblemen afkomstig uit de kruipruimte, dan kunnen die door bodemisolatie eveneens tot het verleden behoren.
Wanneer kiezen voor bodemisolatie?
Als jouw kruipruimte lager is dan 35 cm of als je merkt dat je huis constant vochtig aanvoelt en er zelfs schimmel of houtrot begint op te duiken, dan is het hoog tijd om bodemisolatie te overwegen. Dit is vaak het geval als je woont in een huis dat gebouwd is voor de jaren ’80, aangezien de kans groot is dat er beperkte of zelfs helemaal geen isolatie aanwezig is. Indien je ook de mogelijkheid hebt om voor vloerisolatie gaan, dan is dat vaak wel de betere keuze. Vloerisolatie levert namelijk een hoger rendement op. Desalniettemin is bodemisolatie een meer dan prima alternatief.
Welke soorten materialen worden er gebruikt bij bodemisolatie?
Ook voor bodemisolatie zijn er diverse materialen beschikbaar die elk hun eigen unieke kenmerken en voordelen hebben. Hier is een greep uit de meest voorkomende opties:
- EPS Parels (Geëxpandeerd Polystyreen): Dit zijn kleine, lichte parels die eenvoudig over de bodem van de kruipruimte kunnen worden verspreid. Ze zijn vochtbestendig en hebben een goede isolatiewaarde.
- Schelpen: Dit natuurlijke materiaal is resistent tegen vocht en schimmel, en biedt een duurzame optie voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte.
- Isolatiechips: Dit zijn kleine stukjes isolatiemateriaal, meestal gemaakt van gerecyclede materialen, die een goede dekking en isolatiewaarde bieden.
- Glaswoldeken: Hoewel minder gebruikelijk voor bodemisolatie, kunnen ook glaswoldekens op de bodem van de kruipruimte worden aangebracht om vochtproblemen aan te pakken.
- Minerale Wol (Glas- of Steenwol): Een alternatief voor EPS parels of schelpen, dit materiaal biedt zowel thermische als akoestische isolatie en is vochtbestendig.
- Schuimbeton: Dit materiaal is vooral geschikt voor kruipruimtes die al wat hoger zijn en waar extra gewicht geen probleem vormt. Het is zeer effectief tegen vocht.
- Natuurlijke Materialen: Net als bij vloerisolatie, zijn er ook voor bodemisolatie ecologisch verantwoorde opties zoals kurk of houtvezels.
Wat is de beste bodemisolatie?
Er is niet één beste soort bodemisolatie. Iedere situatie vraagt namelijk om een andere aanpak. Wel kunnen wij je vertellen dat EPS parels het meest gebruikt worden. Deze korrels worden los op de bodem van de kruipruimte gespoten en vormen op die manier een afsluiting. Ook zijn EPS parels gemakkelijk te plaatsen waardoor deze manier van isoleren zeer efficiënt is.
Hoe dik moet bodemisolatie zijn?
Bodemisolatie dient in geval van EPS parels minimaal 20 cm dik te zijn. Toch plaatsen wij liever een iets dikkere laag van zo’n 30 cm. Daarbij is het ook belangrijk om het materiaal zo egaal mogelijk aan te brengen. Op deze manier krijgt vocht geen kans meer om de kruipruimte in te komen.
Hoe lang duurt het om bodemisolatie te plaatsen?
Bodemisolatie is over het algemeen relatief eenvoudig aan te brengen. In principe is het plaatsen van het isolatiemateriaal daarom bijna altijd binnen één dag afgerond. Onze experts weten dit vooraf goed in te schatten.
Vloerisolatie bij Renovatie Totaal
Als gecertificeerd isolatiebedrijf hebben wij vele jaren ervaring met het isoleren van woningen (en vloeren!). Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag gerust een gratis offerte of advies aan. Wij werken niet alleen voor maar ook met onze klanten. Samen maken we een plan van aanpak en bepalen wat de beste oplossing is voor jouw huis.