Skip to content

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen tegenwoordig en daar zijn enkele goede redenen voor. Ook wij maken graag en veelvuldig gebruik van die “groene” materiaal. Twijfel je zelf nog tussen verschillende soorten isolatie voor je woning of bedrijfsgebouw en wil je meer weten over houtvezelisolatie? We helpen je graag op weg met tips en advies!

Houtvezelisolatie

Wat is houtvezelisolatie?

Houtvezelisolatie is een duurzame, milieuvriendelijke isolatie die gebruikt wordt in zowel plafonds als muren en daken. Het heeft een hoge isolatiewaarde, zowel thermisch als akoestisch en uitstekende vochtregulerende eigenschappen.

Deze isolatievorm is afkomstig van restproducten van houtzagerijen die werken in overeenstemming met de FSC- en PEFC-normen, strenge ecologische criteria voor de bosbouw. Houtvezelisolatie bestaat doorgaans uit naaldhout van sparren en dennen, dat in Europa vooral uit het Zwarte Woud afkomstig is.

Het productieproces van houtvezelisolatie

De houtresten van dennen en sparren worden in de vorm van onbehandelde bomen, spaanders en sparren’chips’ bewerkt met stoom aan een temperatuur van 160° Celsius. Daarna worden ze onder hoge druk omgevormd tot dichte vezels en pulp, die gemengd worden met een waterafstotend bestanddeel, brandvertragende toevoegingen en een bindmiddel. Vervolgens perst men de vezels samen en droogt men ze in de oven om er daarna platen of matten van te maken.

De voordelen van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een product dat overwegend uit natuurlijk materialen bestaat. De voordelen ervan reiken ver, zoals je hieronder ziet:

  • Het is een ecologische, CO2-neutrale oplossing.
  • Houtvezelisolatie houdt warmte tot drie keer zo lang buiten als PIR of glaswol.
  • Deze vorm van isolatie heeft een positief effect op het wooncomfort omdat het vocht opneemt en akoestisch isoleert.
  • Houtvezel is gemakkelijk te bevestigen, bijvoorbeeld door het te klemmen tussen vloer- en dakbalken.
  • Ten slotte is deze vorm van isolatie tegenwoordig overal en in talloze varianten verkrijgbaar.

Andere belangrijke voordelen van houtvezelisolatie is dat de vezels een relatief holle structuur hebben, waardoor er geen dampscherm nodig is ter bescherming tegen damp. Daarbij is houtvezelisolatie, zoals we verder nog zullen zien, een uitstekende oplossing in verschillende situaties. Het wordt (onder andere door ons) gebruikt bij het isoleren van platte en hellende daken, in scheidings- en voorzetwanden, houten vloeren, enzovoort.

De nadelen van houtvezelisolatie

Hoewel houtvezelisolatie heel wat te bieden heeft, zijn er ook een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. In sommige gevallen voegt men bijvoorbeeld ammonium polyfosfaat, dat in heel hoge concentraties giftig kan zijn, toe als schimmel- en brandwereld product. Natuurlijk wordt de gebruikte hoeveelheid streng gereguleerd en gecontroleerd. Daarbij zitten in houtvezelisolatie vaak textielvezels verwerkt. Sommige producenten maken ook gebruik van polyolefine, een soort synthetisch bindmiddel, in plaats van een natuurlijke alternatief.

Een ander mogelijk nadeel van houtvezelisolatie is dat er bij de plaatsing nogal wat stof vrijkomt. Aan de andere kant vormt dat voor een team van professionals (en daar kan je Renovatie Totaal altijd op rekenen) geen probleem. Wil je toch graag zelf isoleren? denk dan aan het gebruik van een beveiligend mondkapje en een bril en een grondige schoonmaakbeurt na de werkzaamheden.

Verschillende soorten houtvezelisolatie

Zoals dat bij de meeste isolatiematerialen het geval is, bestaan er verschillende producenten van en soorten houtvezelisolatie. Als gespecialiseerd bedrijf maken wij veel gebruik van Gutex, dat een vooraanstaand merk is. Alle oplossingen beschikken in dit geval over een Natureplus-keurmerk, dat garant staat voor een hoge duurzaamheid en een milieuvriendelijk productieproces.

Andere veelvoorkomende merken zijn Hunton, dat iets goedkoper is, maar ook minder goed isoleert. Pavatex is een merk dat via talloze kanalen verkrijgbaar is, en is eveneens een mogelijkheid. Naast de verschillende merken kunnen we ook een onderscheid maken op het vlak van de vorm van de houtvezelisolatie:

1. Houtvezelplaten

Platen van houtvezel beschikken meestal over tanden en spleten, waardoor ze gemakkelijk te plaatsen zijn. Er bestaan dunne oplossingen, tussen de 20 en 40 mm, die vooral geschikt zijn als laag onder pleisterwerk of voor de isolatie van de flanken van een binnenmuur bij een gevel.

Aan de andere kant zijn iets dikkere platen perfect voor rechtstreekse montage tegen de muur, eventueel met hechtleem. Aan de zichtbare kant kan dan stuc aangebracht worden. Het voordeel van deze laatste optie is dat er geen bijkomende constructie nodig is.

2. Houtwolisolatie

Houtwolisolatie, ook wel houtvezelmat genoemd, is misschien wel de beste oplossing als je je dak wilt laten isoleren, maar ook een vloer of een muur. Door het flexibele design van deze isolatie is hij gemakkelijk op maat te snijden en zonder problemen tussen naden, vloerbalken en regels te stoppen. Desondanks is houtwolisolatie toch een stuk steviger dan matten van hennep of vlas, waardoor het ook bijdraagt aan een stevige constructie.

3. Inblaasisolatie van houtvezel

Ten slotte is er ook houtvezel-inblaasisolatie, die met een machine in het dak, de vloer of de muren wordt ‘ingeblazen’ via kleine gaten in de bestaande constructie. Vaak brengt men een sterke folie aan tussen de balken in de vloer om de isolatie ertussen te blazen. Let op: de meeste ecologische soorten houtvezelisolatie zijn nog niet te geschikt voor deze methode, omdat de kans op vochtigheid dan te groot is!

Waarvoor kan je houtvezelisolatie zoal gebruiken?

Zoals we al een paar keer hebben aangehaald, is houtvezelisolatie bruikbaar voor verschillende elementen van een woning of bedrijfspand. Denk aan:

1. Dakisolatie

Dit type isolatie leent zich perfect voor het isoleren van platte en hellende daken. Zo houdt het overtollige warmte tijdens de zomer of koude tijdens de winter buiten en blijft het binnenklimaat altijd stabiel.

2. Muurisolatie/gevelisolatie

Houtvezelisolatie is een uitstekende oplossing voor het isoleren van scheidingswanden en voorzetwanden. Dat geldt trouwens niet alleen voor nieuwe gebouwen, maar ook voor het naderhand isoleren van (binnen)muren bij verbouwingen.

3. Plafondisolatie

Als je een houten plafond hebt, kies dan voor houtvezelisolatie. Dit type isolatie heeft een positief effect op de luchtkwaliteit en draagt dankzij zijn akoestische isolatie ook bij aan een aangename leefomgeving.

4. Vloerisolatie

Voor vloerisolatie is dit product ook bijzonder effectief. Met houtvezelplaten of -matten isoleer je zonder problemen je vloer, zowel gewone houten vloeren in de woning als zoldervloeren.

Hoeveel kost houtvezelisolatie precies?

Voor je houtvezelisolatie aanschaft en laat plaatsen, wil je natuurlijk weten hoe het kostenplaatje eruitziet. De prijs voor houtvezelisolatie hangt van verschillende zaken af, waaronder de benodigde hoeveelheid, de gekozen dikte en de afmetingen van de platen of matten. Daarbij moet je ook rekening houden met de marktprijzen, die sterk kunnen schommelen.

Over het algemeen kan je voor één vierkante meter aan houtvezelisolatie rekenen op een prijs van €11. Dat betreft dan het materiaal. Houd er rekening mee dat die kost hoger zal liggen als je kiest voor een oplossing met extra verlijmde laag of een dikkere variant of als je het laat uitvoeren door isolatiebedrijf zoals dat van ons. Daarbij zijn er bij sommige merken, waaronder Gutex, collecties te vinden met betere isolerende eigenschappen (zoals Thermoflex of MultiTherm). Ook dit zal een invloed hebben op de prijs, maar natuurlijk ook op de kwaliteit en duurzaamheid van de isolatie!

Is houtvezelisolatie de juiste keuze voor jou?

Als je op zoek bent naar een duurzame, betrouwbare vorm van isolatie die breed toepasbaar is in zowel wanden als vloeren en plafonds en daken, dan is houtvezelisolatie misschien wel de beste oplossing. Mocht je weinig ervaring hebben dan raden wij je wel aan om professionele hulp in te schakelen. Zo krijg je simpelweg de meeste waarde voor je geld en geniet je nog jarenlang van de voordelen. Vraag nu een gratis advies gesprek aan, ons team staat voor je klaar.

Gerelateerde artikelen
Vochtige muur isoleren

Je kent het vast wel: die ene kamer in huis waar het altijd net wat kouder aanvoelt of waar de…

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen tegenwoordig en daar zijn enkele goede redenen voor. Ook wij maken graag…

Nationaal isolatieprogramma

De vraag naar energie zal de komende jaren omlaag moeten. De prijs van energie is de laatste jaren hoger geworden…

EPS isolatiekorrels ingebracht in kruipruimte

HR++ parels behoren tot de populairste en meest gebruikte isolatiematerialen van dit moment. Deze van EPS gemaakte balletjes zijn bijzonder…

URSA isolatiematerialen

Tijdens het isoleren wil je natuurlijk alleen gebruik maken van goede kwaliteit materialen. Zowel bij particuliere woningen als bedrijfspanden is…

Hennep isolatie

Hennepisolatie (of hennepvezel isolatie) is een van onze favoriete isolatiemethoden. Deze groene, natuurlijke manier van isoleren is niet alleen efficiënt…

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top