HR++ parels behoren tot de populairste en meest gebruikte isolatiematerialen van dit moment. Deze van EPS gemaakte balletjes zijn bijzonder effectief bij onder andere spouwmuurisolatie en bodemisolatie. Ook wij maken vaak (en graag) gebruik van deze isolatieparels. Maar wat zijn het precies en wat kun je er mee? We leggen het je graag uit.
Inhoud
- HR++ Parels: wat zijn het en hoe worden ze gebruikt?
- Hoe worden HR++ Parels aangebracht?
- Waarvoor kunnen EPS parels worden gebruikt?
- De voordelen van HR++ Parels
- De nadelen van HR++ Parels
- Wat kosten HR++ Parels en wat is de terugverdientijd?
- Natuurvriendelijk/diervriendelijk isoleren
- Is isolatie met HR++ Parels de juiste keuze voor jou?
HR++ Parels: wat zijn het en hoe worden ze gebruikt?
HR++ Parels zijn kleine bolletjes, gemaakt van EPS (piepschuim). Voor wie nog niet bekend is met de term: EPS staat voor Expanded Polystyrene, wat we kunnen vertalen als geëxpandeerd polystyreen. Geen makkelijke term, maar waarschijnlijk zegt piepschuim of tempex jou meer. Deze bolletjes bestaan voor 95% uit lucht en, zoals wellicht bekend, heeft stilstaande lucht een sterke isolerende werking.
HR++ Parels zijn vooral uitstekend geschikt voor buitenmuren: ze houden namelijk nauwelijks vocht vast. Verder heeft het grafiet in de parels een belangrijke functie. Grafiet zorgt ervoor dat deze isolatieparels nog 20% beter isoleren dan de al langer bekende witte isolatieparels.
Binnen ons bedrijf behoren deze isolatieparels tot de meest gebruikte materialen.
Hoe worden HR++ Parels aangebracht?
Om deze isolatieparels met grafiet in een buitenmuur aan te brengen, worden er kleine gaatjes geboord. Dit gebeurt niet willekeurig, maar volgens een vast patroon. Dat zorgt er namelijk voor dat naderhand de spouwmuur volledig wordt gevuld met dit isolatiemateriaal. Voordat de parels in de spouwmuur worden aangebracht, worden ze eerst besproeid met een lijm die speciaal voor dit proces is ontworpen. Dat gebeurt met een computergestuurd systeem, dat ervoor zorgt dat precies de exacte hoeveelheid lijm wordt gebruikt.
Tot slot worden de gemaakte boorgaatjes weggewerkt, precies op kleur. Daardoor is bijna niet meer te zien wat er zich achter deze muur heeft afgespeeld. Het resultaat is wel dat er als het ware een extra, sterk isolerende muur van parels is gebouwd.
Waarvoor kunnen EPS parels worden gebruikt?
HR++ Parels zijn met name geschikt voor de al genoemde spouwmuurisolatie en voor bodemisolatie. Ze werken even goed als bijvoorbeeld glaswol: ze hebben ook een vergelijkbare isolatiewaarde. In het ene geval is het beter om te kiezen voor EPS parels. Op een andere plek werkt mogelijk glaswol beter. De specialist kan in iedere situatie het beste advies geven. Vaak geeft een technische reden de doorslag.
De voordelen van HR++ Parels
HR isolatieparels hebben vooral voordelen. Om te beginnen hebben ze dus een hoge isolatiewaarde. Verder zijn ze in hoge mate waterbestendig en laten ze ook dampen door. Hoe grof of fijn het voegwerk ook is, maakt niet uit: hun werking is altijd goed.
De nadelen van HR++ Parels
Zoals elk isolatieproduct hebben ook EPS parels nadelen. Zo zijn ze minder geluiddempend dan veel andere isolatiematerialen. Als geluidsdemping een belangrijke factor is (als je bijvoorbeeld aan een drukke straat woont): kies dan voor een ander isolatieproduct, zoals glaswol. Daarnaast werkt isolatie met parels alleen goed als de verlijming precies goed gebeurt. Bij slechte verlijming ontstaat er slechte binding van de parels. Resultaat: parels lopen als het ware uit de aangebrachte isolatiemuur waardoor uiteraard de isolatie stap voor stap minder wordt.
Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons artikel over de voor- en nadelen van het gebruik van isolatieparels in de kruipruimte.
Wat kosten HR++ Parels en wat is de terugverdientijd?
De kosten voor het aanbrengen van isolatieparels verschillen per woning en hangen o.a. af van de hoeveelheid parels, de dikte van de tussenlaag en hoe goed (of minder goed) deze ruimte bereikbaar is. Maar houd rekening met een bedrag van minimaal € 30 per vierkante meter.
Deze investering in HR++ Parels verdien je echter snel terug. Bij een hoekwoning kan de jaarlijkse besparing op stookkosten al snel oplopen tot € 1.000. Spouwmuurisolatie door middel van deze parels verdien je dan ook terug binnen één à drie jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van het aantal bewoners en het stookgedrag. En natuurlijk speelt de gasprijs een grote rol: hoe hoger de gasprijs, hoe korter de terugverdientijd.
Natuurvriendelijk/diervriendelijk isoleren
Het kan natuurlijk zijn dat dieren een fijne, tijdelijke of langdurige verblijfplek hebben gevonden in jouw spouwmuur. Daar overnachten ze warmer en veiliger dan buiten, zeker in periodes met veel regen, gure wind en kou.
Je wil niet dat ze aan hun einde komen, doordat jij hebt besloten isolatiemateriaal te (laten) brengen. Daarom is van groot belang om natuurvriendelijk te isoleren. Zo krijgen eventuele dieren tijd genoeg om te kunnen verhuizen en elders een veilig alternatief te vinden. Voor ons als renovatiebedrijf is dat van groot belang en we geven hier altijd veel aandacht aan.
Is isolatie met HR++ Parels de juiste keuze voor jou?
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaand vragen bij jou oproept. Die beantwoorden we graag. En natuurlijk helpen we jou ook bij het maken van de isolatiekeuze die het beste past bij jouw huis. In ieder geval al fijn dat je sterk overweegt om ook jouw huis te isoleren: goed voor de wereld om ons heen en goed voor je portemonnee.