Skip to content

Waar verlies je de meeste warmte in huis en wat kun je eraan doen?

Isoleren: het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het gezellig maken van je huis, maar o zo belangrijk voor zowel je portemonnee als het milieu. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte binnen (waar het hoort) waardoor je minder energie verbruikt om je huis warm te houden. Dit betekent lagere energierekeningen en minder uitstoot van broeikasgassen. Maar waar begin je? En waar verlies je eigenlijk de meeste warmte in je huis?

Thermische scan om warmteverlies te ontdekken

Waar gaat de warmte heen?

Wist je dat een niet geïsoleerd huis een feest is voor warmte om te ontsnappen? Warmte heeft de vervelende gewoonte om naar koudere plekken te stromen, en als je huis niet goed ingepakt is, vindt die warmte gemakkelijk zijn weg naar buiten. Gemiddeld genomen verlies je 30% van je warmte door het dak, 25% door de muren, 17% door luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Ja, het dak is de grootste boosdoener, maar ook die andere percentages zijn niet mis. Elk kiertje, elke spleet, en elke niet-geïsoleerde muur of vloer is een uitnodiging voor de warmte om je huis te verlaten.

Het Dak: Warmte’s Grootste Vluchtroute

Warme lucht stijgt altijd op, op zoek naar koudere gebieden, en in veel huizen is het dak de plek waar deze warme lucht ontsnapt. Dat klinkt misschien logisch, maar het betekent ook dat als je ergens begint met isoleren, het dak een slimme eerste stap is. Dakisolatie kan een investering zijn, maar het is er een die zichzelf terugverdient door de aanzienlijke besparingen op je energierekening. Of je nu kiest voor isolatiedekens, platen of inblaasisolatie, het belangrijkste is dat je een optie kiest die past bij jouw type dak en budget.

Muren Vertellen ook een Verhaal

Na het dak zijn de muren de tweede grootste bron van warmteverlies. Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om dit tegen te gaan en is relatief eenvoudig aan te brengen. Het vult de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur met isolatiemateriaal, wat helpt om de warmte binnen te houden. Voor huizen zonder spouwmuren zijn er ook opties, zoals isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muren. Het mooie is dat muurisolatie niet alleen warmteverlies in de winter vermindert, maar je huis ook koeler kan houden in de zomer.

Vloeren en Ramen: Onderschatte Koudemakers

Vloeren en ramen mogen dan minder verantwoordelijk zijn voor warmteverlies dan daken en muren, ze bieden wel degelijk kansen voor verbetering. Vloerisolatie kan vooral nuttig zijn in huizen met kruipruimtes, waar koude lucht gemakkelijk kan binnendringen. En hoewel het vervangen van enkel glas door dubbel of zelfs driedubbel glas voor de hand ligt, zijn er ook minder ingrijpende opties zoals isolerende voorzetramen die een wereld van verschil kunnen maken.

Luchtcirculatie: De Onzichtbare Warmtedief

Luchtcirculatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat, maar ongecontroleerde luchtstromen door kieren en naden kunnen veel warmteverlies veroorzaken. Tochtstrippen en het dichten van naden kunnen dit probleem eenvoudig oplossen. Het is een kleine ingreep met een groot effect op je comfort en je energierekening.

Warmteverlies Detecteren: Hoe Weet Je Waar Het Misgaat?

Voordat je begint met isoleren, is het handig om te weten waar je warmte precies verliest. Dit kun je doen met een warmtebeeldcamera, die de temperatuurverschillen in je huis zichtbaar maakt. Deze camera’s tonen in kleuren hoe warm of koud verschillende delen van je huis zijn, waardoor je precies kunt zien waar de isolatie verbeterd moet worden. Wij bieden zo’n warmtescan (of thermografische onderzoek van de woning) ook aan. Tevens komen wij een jaar na het isoleren altijd langs om nog een gratis scan te maken zodat we kunnen zien wat het effect is.

Actie Ondernemen: Hoe Wij Kunnen Helpen

Nu je weet waar de koudebruggen en warmtelekken zitten, is het tijd voor actie. Wij staan klaar om je te helpen met het verbeteren van je huisisolatie. Renovatie Totaal is namelijk het #1 isolatiebedrijf in Utrecht, maar vanwege onze centrale ligging zijn wij in heel Nederland beschikbaar! Of het nu gaat om het (in dit geval) isoleren van je dak, muren, vloeren of ramen: wij bieden op maat gemaakte oplossingen die passen bij jouw huis en budget. Met plezier zorgen wij ervoor dat jouw woning duurzamer en energiezuiniger wordt!

Conclusie

Warmteverlies in je woning aanpakken is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door de belangrijkste lekken te identificeren en gerichte actie te ondernemen, kun je een aanzienlijke verbetering in je wooncomfort en energierekening zien. Ons team van experts staat klaar om je door dit proces te leiden en de beste isolatieoplossingen te bieden. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een warmer, duurzamer huis.

Gerelateerde artikelen
Vochtige muur isoleren

Je kent het vast wel: die ene kamer in huis waar het altijd net wat kouder aanvoelt of waar de…

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen tegenwoordig en daar zijn enkele goede redenen voor. Ook wij maken graag…

Nationaal isolatieprogramma

De vraag naar energie zal de komende jaren omlaag moeten. De prijs van energie is de laatste jaren hoger geworden…

EPS isolatiekorrels ingebracht in kruipruimte

HR++ parels behoren tot de populairste en meest gebruikte isolatiematerialen van dit moment. Deze van EPS gemaakte balletjes zijn bijzonder…

URSA isolatiematerialen

Tijdens het isoleren wil je natuurlijk alleen gebruik maken van goede kwaliteit materialen. Zowel bij particuliere woningen als bedrijfspanden is…

Hennep isolatie

Hennepisolatie (of hennepvezel isolatie) is een van onze favoriete isolatiemethoden. Deze groene, natuurlijke manier van isoleren is niet alleen efficiënt…

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top