Skip to content

De voor- en nadelen van isolatieparels in de kruipruimte

Isolatieparels worden ontzettend vaak gebruikt bij het isoleren van de kruipruimte. Het is bij ons dan ook de meest gebruikte vorm van bodemisolatie. Maar wat zijn het precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze bolletjes? We leggen het je graag uit.

EPS isolatiekorrels ingebracht in kruipruimte

Wat zijn isolatieparels (EPS-parels)?

Isolatieparels zijn kleine, ronde bolletjes die worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Dit een soort kunststof dat onder andere veel gebruikt wordt bij isolatieprojecten. Deze parels worden geproduceerd door het verhitten van polystyreenkorrels. Door de hitte zetten ze uit en krijgen ze hun karakteristieke vorm.

Deze isolatieparels (die je ook kunt kennen als HR++ parels) bevatten veel lucht waardoor ze ontzettend licht van gewicht zijn. Ze worden vaak los gestort op de bodem van de kruipruimte. Zo vormen een isolatielaag die warmteverlies effectief vermindert maar bijvoorbeeld ook vochtproblemen helpt voorkomen. Ze bieden vooral veel voordelen, maar helaas ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden.

Wij leggen je dit graag uit. Heb je hier straks nog vragen over? Dan staat onze helpdesk te allen tijde voor je klaar om je van gratis advies te voorzien.

Voordelen van isolatieparels

1. Vochtwerende Eigenschappen:
Een van de grootste voordelen van dit materiaal is de uitstekende vochtwerende capaciteit. De bolletjes zijn namelijk waterafstotend, wat betekent dat ze geen vocht opnemen. Hierdoor wordt de kans op schimmelvorming en vochtproblemen in de kruipruimte aanzienlijk verminderd. Dit zorgt niet alleen voor een betere isolatie maar voorkomt bijvoorbeeld ook schade of zelfs een ongezonde omgeving, schimmel wil je namelijk niet inademen.

2. Verbeterde Isolatiewaarde:
Isolatieparels hebben een zeer goede isolatiewaarde, wat daarom betekent dat ze effectief helpen om de warmte in je huis vast te houden. Hierdoor is het makkelijker om de temperatuur in huis onder controle houden. Dit leidt vervolgens tot een vermindering van je energieverbruik en daarmee lagere energiekosten. En dat is toch waar we het vooral om doen hè? Vooral in oudere huizen met slecht geïsoleerde kruipruimtes kan dit een aanzienlijke verbetering betekenen.

3. Duurzaamheid en Onderhoud:
Een ander groot voordeel van EPS-parels is hun duurzaamheid. Omdat de parels niet vergaan of krimpen, behouden ze hun isolerende werking jarenlang zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Dit maakt ze een onderhoudsarme oplossing voor kruipruimte-isolatie. Lekker makkelijk dus.

4. Toegankelijkheid van de Kruipruimte:
In tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen die de kruipruimte volledig kunnen afsluiten, blijven kruipruimtes die zijn geïsoleerd met parels vaak goed toegankelijk. Dit is ontzettend handig wanneer je bijvoorbeeld onderhoud aan leidingen of andere installaties onder de vloer nodig hebt.

Nadelen van isolatieparels

1. Minder Effectief bij Erge Kou:
Hoewel isolatieparels een goede isolatiewaarde hebben, zijn ze in zeer koude omstandigheden soms minder effectief dan andere isolatiematerialen zoals PUR-schuim. Dit betekent dat in regio’s met extreme kou soms aanvullende maatregelen nodig zijn. Of dit in jouw geval ook nodig is, bespreken we graag met je.

2. Krappe Kruipruimtes:
In sommige gevallen kan een kruipruimte te smal of te laag zijn om isolatieparels efficiënt aan te brengen. Als de parels niet gelijkmatig verdeeld kunnen worden, kan dit namelijk leiden tot ongelijke isolatie. Ongelijke isolatie vermindert op zijn beurt weer de effectiviteit. Bovendien kunnen parels in kruipruimtes met veel tocht soms gaan verschuiven/verwaaien, wat ook weer invloed heeft op de resultaten.

3. Kosten:
Hoewel isolatieparels op de lange termijn kostenbesparend kunnen zijn door lagere energierekeningen, zijn ze in aanschaf vaak duurder dan andere isolatieopties. Dit kan een nadeel zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke oplossing. Toch zien we uit ervaring dat de parels zichzelf in zo’n 3 tot 4 jaar al hebben terugverdiend.

4. Geen natuurlijk materiaal:
Hoewel isolatieparels duurzaam zijn in termen van levensduur en onderhoud, zijn ze doorgaans gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen). Dit is een soort kunststof. Dit materiaal is niet biologisch afbreekbaar en daardoor niet geschikt voor iemand die graag natuurlijk te werk wil gaan. In dat geval zijn bijvoorbeeld schelpen een goed alternatief.

Onze ervaring met isolatieparels

Wanneer wij een kruipruimte isoleren, doen wij dit meestal met isolatieparels. Dit materiaal is simpelweg het meest effectief als het aankomt op bodemisolatie en daarnaast is het ook nog eens gemakkelijk aan te brengen (mits je de juiste apparatuur hebt).

Toch is dit niet het enige materiaal dat wij gebruiken. Omdat er soms vraag is naar natuurlijke producten, passen wij bijvoorbeeld ook wel eens schelpen toe. De terugverdientijd zit rond de 4 jaar en het is zelfs mogelijk om een deel van de aanschafwaarde vergoed te krijgen doormiddel van subsidies!

Het aantal huizen en panden dat wij voorzien hebben van EPS parels is inmiddels niet meer bij te houden. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij met iedere kruipruimte raad. Voor gratis advies en overleg staat onze helpdesk altijd ter beschikking. Je kunt ons bereiken via mail, contactformulier, telefoon of whatsapp!

Gerelateerde artikelen
Vochtige muur isoleren

Je kent het vast wel: die ene kamer in huis waar het altijd net wat kouder aanvoelt of waar de…

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen tegenwoordig en daar zijn enkele goede redenen voor. Ook wij maken graag…

Nationaal isolatieprogramma

De vraag naar energie zal de komende jaren omlaag moeten. De prijs van energie is de laatste jaren hoger geworden…

EPS isolatiekorrels ingebracht in kruipruimte

HR++ parels behoren tot de populairste en meest gebruikte isolatiematerialen van dit moment. Deze van EPS gemaakte balletjes zijn bijzonder…

URSA isolatiematerialen

Tijdens het isoleren wil je natuurlijk alleen gebruik maken van goede kwaliteit materialen. Zowel bij particuliere woningen als bedrijfspanden is…

Hennep isolatie

Hennepisolatie (of hennepvezel isolatie) is een van onze favoriete isolatiemethoden. Deze groene, natuurlijke manier van isoleren is niet alleen efficiënt…

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top