Energiebesparende oplossing
Een kruipruimte onder het huis is handig wanneer je nog eens bij het leidingwerk moet zijn. Maar wist je dat de kruipruimte er ook voor zorgt dat er veel warmte in huis verloren gaat? De kruipruimte is verantwoordelijk voor zo’n 10% van het warmteverlies in huis. Warmte die je dus eigenlijk voor niets betaalt! Dat is niet alleen erg jammer voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu want er wordt daardoor onnodig extra CO2 uitgestoten. Renovatie Totaal geeft je daarom graag advies over een duurzame oplossing in de vorm van kruipruimte isolatie.
Kruipruimte isoleren: de mogelijkheden
Een kruipruimte zonder isolatie zorgt voor een hogere energierekening én een koude vloer. Doordat koude lucht vanuit de kruipruimte zonder problemen onder en tegen de vloer kan slaan, zal je vloer koud aanvoelen. Je zult begrijpen dat als je vloerverwarming hebt, je daardoor extra hard moet stoken om de vloer warm te krijgen. En dan trekt die warme lucht ook nog eens naar beneden, terwijl die eigenlijk de woning in zou moeten gaan. De kruipruimte wordt onnodig opgewarmd en het huis blijft te koud. Door de kruipruimte te isoleren, breng je een isolerende laag aan die de warme lucht boven houdt en de koude lucht uit de kruipruimte beneden laat.
Er zijn verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren. We maken daarbij onderscheid tussen bodemisolatie en vloerisolatie in de kruipruimte. Kies je voor vloerisolatie, dan kun je bijvoorbeeld de kruipruimte isoleren met pur. Ga je voor bodemisolatie, dan kunt je bijvoorbeeld de kruipruimte isoleren met folie of voor EPS parels kiezen. Welke manier voor jouw kruipruimte het meest geschikt is, is vooral afhankelijk van de hoogte en mate van toegankelijkheid van de kruipruimte. Bij een kruipruimte waar je nauwelijks of niet kunt staan (< 35 cm hoog) of die moeilijk begaanbaar is, is bodemisolatie de beste optie. Bij vloerisolatie wordt tegen het plafond van de kruipruimte isolatie aangebracht. Het gevolg: je zit er weer warm en comfortabel bij en het gasverbruik daalt!
Vloerisolatie kruipruimte
Een geïsoleerde vloer voelt heerlijk warm aan je voeten. Wanneer de vloer niet geïsoleerd is, zul je dat dus direct merken. Ook aan de energierekening kun je het merken, want als er geen vloerisolatie in de kruipruimte aanwezig is, zullen de energiekosten een stuk hoger zijn. Voor meer wooncomfort en minder stookkosten is het dus zeker aan te raden om de mogelijkheden voor vloerisolatie in de kruipruimte te bekijken.
Vloer isoleren vanuit de kruipruimte
Vloerisolatie wordt altijd in de kruipruimte aangebracht. Daar gaat de warmte namelijk verloren. En dat is al snel zo’n 10% van de warmte! Doordat een kruipruimte geventileerd is, slaat een koude luchtstroom tegen de onderkant van de vloer aan. Vloerisolatie die tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht wordt, voorkomt dit. De warmte blijft in huis en je zit er heerlijk warmpjes bij. Bij de soorten vloerisolatie voor de kruipruimte kun je onder andere denken aan isolatiefolie, glaswol, steenwol, cellulose isolatie, HR+++ parels en isolatiedekens. Is de vloer isoleren vanuit de kruipruimte altijd mogelijk? In principe wel. Bij een hoge kruipruimte (minimaal 35 cm) is het zeker geen probleem om te isoleren onder de vloer.
Maar ook bij een lage kruipruimte of zelfs zonder kruipruimte zijn er nog verschillende mogelijkheden om te isoleren onder de vloer. Waar je verder nog rekening mee dient te houden, is de eventuele aanwezigheid van vloerverwarming. Bij een kruipruimte isoleren zonder vloerverwarming wordt een isolatiewaarde (Rc) van minimaal 3,5 aangeraden. Bij een kruipruimte met vloerverwarming is het vloerisolatie advies minstens 5 Rc. Wanneer er op dit moment al vloerisolatie in de kruipruimte aanwezig is, maar met een matige Rc, dan kan het alsnog slim zijn om de kruipruimte extra te isoleren onder de vloer. Het wooncomfort en energierekening zullen erbij gebaat zijn, en daarmee ook het milieu! Een lager gasverbruik zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot.
Bodemisolatie in de kruipruimte
Vind je je vloer koud aanvoelen? Is je energierekening aan de hoge kant? Grote kans dat je (nog) geen bodemisolatie hebt! Wanneer er geen bodemisolatie in de kruipruimte aanwezig is, heeft koude lucht er vrij spel. Door de bodem van de kruipruimte te isoleren, verhelp je dit probleem. Het wooncomfort in huis zal verbeteren en jouw energierekening zal dalen.
Wanneer is het raadzaam de bodem te isoleren?
De kruipruimte is geventileerd. De koude luchtstroom die de woning binnenkomt, zal tegen de onderkant van de vloer slaan. Hierdoor gaat de kostbare warme lucht verloren waarmee je jouw woning aan het verwarmen bent. En dat gaat om minsten 10% van de warmte! Je voorkomt dit door de bodem te isoleren. Bodemisolatie zorgt er namelijk voor dat de kou niet langer tegen het plafond van de kruipruimte kan slaan. Hierdoor zal jouw vloer direct warmer aanvoelen en blijft de warmte in de woning. En dat is nog op meerdere vlakken fijn, want je hoeft ook minder te stoken als er minder warmte verloren gaat en daardoor daalt de energierekening én jouw CO2-uitstoot. Vandaar dat wij bij Renovatie Totaal bodemisolatie regelmatig als advies geven.
Maar waarom bodemisolatie in plaats van vloerisolatie in de kruipruimte? Soms is het niet mogelijk om vloerisolatie in de kruipruimte toe te passen, simpelweg omdat de kruipruimte niet hoog genoeg is of moeilijk toegankelijk is. Bodemisolatie is dan een uitstekend alternatief. Vaak worden dan parels of chips gebruikt die eenvoudig in de ruimte te spuiten zijn. Bodemisolatie is daardoor vrijwel altijd mogelijk, ongeacht de hoogte of toegang tot de kruipruimte.
Wat onze klanten zeggen
Over Renovatie Totaal
Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.
Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie