De vraag naar energie zal de komende jaren omlaag moeten. De prijs van energie is de laatste jaren hoger geworden en hierdoor hebben veel mensen een hogere energierekening met energiearmoede tot gevolg. Het is belangrijk om de komende jaren te investeren in het isoleren van woningen om zo de vraag naar energie te verminderen. Daarom is het Nationaal Isolatieprogramma in het leven geroepen. Het doel is om tot en met 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen te isoleren.
Wat is het Nationaal isolatieprogramma?
Het Nationaal isolatieprogramma is opgezet om 2,5 miljoen huizen te isoleren in een periode tot en met 2030. De focus ligt hierbij vooral op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Deze woningen betreft een aantal van ongeveer 1,5 miljoen woningen. Het gaat hierbij om koopwoningen en huurwoningen. De overheid stelt 4 miljard euro beschikbaar om de huiseigenaren van deze slecht geïsoleerde woningen hulp te bieden om de woning beter te isoleren.
Wat is het programma van Nationaal isolatieprogramma?
Het Nationaal isolatieprogramma is vrij uitgebreid en bestaat uit 5 programmalijnen. Dit zijn gebiedsgerichte aanpak warmtetransitie; Verduurzaming individuele woningen; Verduurzaming utiliteitsbouw; Duurzame bronnen en infrastructuur; en Innovatie in de bouw.
Dit programma wordt aangepakt in vier verschillende concrete actielijnen:
- Isoleren van een miljoen huurwoningen door verhuurders.
- Isoleren van 750.000 koopwoningen op basis van eigen initiatief.
- Isoleren van 750.000 koopwoningen door een lokale aanpak in samenwerking met gemeenten.
- Laagdrempelige maatregelen om gezamenlijk energie te besparen.
Isolatie van een miljoen huurwoningen
Het doel is om 1 miljoen huurwoningen te isoleren naar de standaard voor woningisolatie. Onder deze huurwoningen vallen private huurwoningen en corporatiewoningen. Per 1 januari 2029 worden er aan huurwoningen met een laag energielabel (E, F of G label) strengere wettelijke eisen gesteld. Op deze manier zorgt de wet ervoor dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen verbeterd worden. Voor private verhuurders is ondersteuning beschikbaar om huurwoningen beter te isoleren. De energieprestatievergoeding is beschikbaar voor corporaties die huurwoningen willen isoleren en meteen ook aardgasvrij willen maken.
Isoleren van koopwoningen op eigen initiatief
Het isoleren van koopwoningen wordt gestimuleerd door de overheid door het bieden van verschillende subsidies. ISDE is beschikbaar voor woningeigenaars en SVVE is beschikbaar voor VvE’s. Wanneer twee of meer isolerende maatregelen worden genomen, krijg je gemiddeld een subsidie van 30 procent. Bij één isolerende maatregel is dit een subsidie van gemiddeld 15 procent. Denk hierbij aan isolerende maatregelen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en hr of triple glas. Per 2024 wordt er een bonussubsidie uitgekeerd als gebruik wordt gemaakt van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen. Via het Nationaal Warmtefonds kan aantrekkelijke financiering aangevraagd worden. Het Warmtefonds biedt aantrekkelijke leenvoorwaarden voor onder andere woningeigenaren die geen lening kunnen krijgen, woningeigenaren boven de 75 jaar en grote als kleine VvE’s.
Lokale aanpak met gemeenten
Het kabinet stelt 1,5 miljard euro beschikbaar voor deze lokale aanpak. Gemeenten kunnen meerjarige plannen indienen die aansluiten bij bewonersinitiatieven en bij de warmtetransitie. Woningen met een lage WOZ-waarde of met een energielabel van D of lager komen vooral in aanmerking voor deze plannen. Hiermee kan het isoleren van huizen gestimuleerd worden door het verlenen van extra subsidies bovenop landelijke subsidies. De lokale aanpak heeft verschillende doelen:
Ontzorgen en duidelijkheid voor bewoners
Met een lokale aanpak van isolerende maatregelen kunnen VvE’s en woningeigenaren worden ontzorgd onder regie van de gemeente. Ook kunnen gemeenten de ISDE subsidie aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren.
Op transitievisie warmte aansluiten
Wijkgerichte aanpak volgens de warmtetransitie samen met het isoleren van in aanmerking komende woningen.
Ondersteuning van bewonersinitiatieven
Door het uitvoeren of het helpen van uitvoeren van bewonersinitiatieven worden bewoners gestimuleerd om bij te dragen aan energiebesparing en isolatie.
Gezamenlijke maatregelen om energie te besparen
De overheid stimuleert het versnellen van de besparing van energie door onder andere:
Oprichting Energiebespaarcoalitie
Deze coalitie is een netwerk van overheden, organisaties, kennisinstellingen en marktpartijen om samen woningeigenaren te ondersteunen. Hieronder vallen bijvoorbeeld Milieu Centraal en de Woonbond. Deze partijen stimuleren op hun beurt weer met gerichte campagnes zoals “Maak nu je huis winterklaar”, die bedoelt is om consumenten warm te maken voor isolatie of het installeren van een warmtepomp.
Aanpakken van energiearmoede
Er is een groot budget van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten voor de aanpak van armoede door een hoge energierekening. Een specifieke uitkering wordt beschikbaar gesteld aan huishoudens die te maken hebben met energiearmoede om ze te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Gemeenten kunnen grotendeels zelf bepalen hoe zij deze middelen besteden.
Milieuvriendelijke isoleren
Het kabinet heeft middelen vrijgemaakt om gemeenten te helpen bij het treffen van maatregelen ter bescherming van dieren die kunnen lijden door isolatiemaatregelen. Denk hierbij aan zwaluwen, huismussen en vleermuizen die vaak van spouwen in woningen gebruikmaken.
Oprichting programma Verbouwstromen
Dit programma is opgericht om de markt te ondersteunen bij het ontwikkelen van het aanbod aan isolerende maatregelen en is betrokken bij matchmaking.
Capaciteit in de sector
Komende jaren zal er meer vraag zijn in de desbetreffende sector voor het uitvoeren van isolerende maatregelen. Het rijk zet zich in om de beschikbare capaciteit te vergroten en de capaciteit die beschikbaar is zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Ook wordt er ingezet op
Wil jij nog meer weten over het complete programma? Dan kan je alles gedetailleerd terugvinden in het het officiële manifest van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening .
Wat kunnen wij bij Renovatie Totaal voor je betekenen?
Wil je nu meer informatie over de verduurzaming van je woning? Vraag dan gerust een gratis adviesgesprek bij ons aan. Wij zijn een full-service isolatiebedrijf en doen aan alle isolatiewerkzaamheden. Wij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van jouw woning en doen dit met plezier. Jouw woning wordt geïnspecteerd door een gecertificeerd isolatie specialist om zo een juiste keuze in isolerende maatregelen te maken voor jouw woning. Ook ondersteunen we bij het aanvragen van desbetreffende subsidies.