Verhoogd wooncomfort
Met het oog op gasvrij wonen vanaf 2050 wordt het steeds belangrijker dat een huis goed geïsoleerd is. Een huis zonder muurisolatie verliest enorm veel warmte. Dat voel en zie je direct op je energierekening, laat staan wat dat voor het milieu betekent aan extra CO2 uitstoot. Muurisolatie biedt uitkomst. Je geniet in de winter van een warmer huis en in de zomer van een koeler huis, waardoor je wooncomfort het hele jaar door optimaal is. Bovendien heeft muurisolatie een geluiddempend effect, waardoor geluiden van de straat minder hard binnenkomen.
Verschillende manieren om de muren te isoleren
Er zijn verschillende manieren om de muren te isoleren, namelijk aan de binnenzijde, spouwmuurisolatie en aan de buitenzijde, zogenaamde gevelisolatie. Muurisolatie aan de binnenkant wordt vaak aangebracht bij jaren ’30 woningen. Veel jaren ’30 woningen hebben geen spouw, waardoor spouwmuurisolatie geen optie is. Door een voorzetwand binnen tegen de buitenmuur te plaatsen en die op te vullen met dunne muurisolatie wordt extra isolatiewaarde toegevoegd.
Spouwmuurisolatie is de meest gangbare manier om muren te isoleren. Huizen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben bijna nooit een spouwconstructie. Huizen die tussen 1920 en 1974 gebouwd zijn, hebben meestal wel een spouwconstructie maar geen spouwisolatie. Bij een ongeïsoleerde spouw geven de muren kou af. Bij spouwmuurisolatie wordt de holle ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van het huis gevuld met isolatie, bijvoorbeeld met HR+++ parels, isolatieschuim of minerale wol.
Lagere kosten, hogere huiswaarde
De muur van isolatie voorzien kan binnen, maar ook buiten. Muurisolatie aan de buitenkant noemen we ook wel gevelisolatie. Je kunt het zien als een warme jas om je huis die de warmte binnenhoudt. Het voordeel van muurisolatie aan de buitenkant is dat je een dikkere laag muurisolatie aan kunt brengen en dat jouw buitenmuren meteen een opknapbeurt krijgen. De verwarming hoeft minder snel aan en je huis is meer waard!
Spouwmuurisolatie
Wordt jouw woning snel koud? Dan zou het heel goed mogelijk zijn dat je nog geen spouwmuurisolatie hebt. Bij een ongeïsoleerde spouw geven de muren kou af. Dat merk je niet alleen aan de temperatuur en het comfort in huis, maar ook aan de energierekening. De stookkosten zullen namelijk stijgen. Na het isoleren van de spouwmuur is dat verleden tijd.
Wat houdt spouwisolatie in?
De spouwmuur isoleren betekent dat de holle ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van het huis gevuld wordt met isolatie. Een spouw isoleren kan op verschillende manieren, onder andere met HR+++ parels, isolatieschuim en minerale wol. Na het isoleren van de spouwmuur zal het binnen warmer zijn in de winter en koeler in de zomer en zal je eveneens merken dat de spouwmuurisolatie voor een geluiddempend effect zorgt.
Huizen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben bijna nooit een spouwconstructie. Huizen die tussen 1920 en 1974 gebouwd zijn, hebben meestal wel een spouwconstructie maar geen spouwisolatie. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 huizen die voor 1974 gebouwd zijn nog geen spouwmuurisolatie. De spouwmuur isoleren zorgt direct voor een kostenbesparing, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Minder stoken is namelijk goed voor het milieu. Bovendien stijgt de waarde van de woning en verbetert het energielabel door spouwisolatie. De isolatiewaarde van de spouwmuur is direct een heel stuk beter nadat je de spouwmuur hebt laten isoleren!
Gevelisolatie
Ontbreekt het in jouw woning aan muurisolatie? Dan kun je spouwmuurisolatie aan laten brengen. Tenzij het huis geen spouw heeft natuurlijk, zoals bij jaren ’30 woningen vaak het geval is, of alleen een spouw die smaller dan 4 cm is of vol cementresten zit. Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van gevelisolatie. Door de gevel te isoleren trek je jouw woning als het ware een lekker warme winterjas aan die alle warmte in huis houdt.
Gevel isoleren: de voordelen
Gevelisolatie is vaak duurder dan spouwmuurisolatie. Daar staat tegenover dat het bij gevelisolatie aan de buitenkant mogelijk is om een dikkere laag isolatie aan te brengen en de buitenmuren ook meteen in een nieuw jasje te steken. En dat is weer een waardevermeerdering van jouw huis. Bij een eventuele toekomstige verkoop heb je de investering zo weer terugverdiend. Maar het allerbelangrijkste: Je verdient de investering nu al terug doordat het gasverbruik minder hoog is. En misschien had je buitenmuur toch al groot onderhoud nodig, waardoor je twee vliegen in één klap vangt!
De gevel isoleren betekent dat er een laag isolerende gevelbekleding op de buitenmuur geplakt wordt. Door het isoleren wordt de buitenmuur dus dikker. Zeker omdat de buitenmuur na het aanbrengen van de gevelisolatie met steenstrips, stucwerk (sierpleister), cementplaten, kunststof of hout afgewerkt wordt. Bij het aanbrengen van de gevelisolatie aan de buitenkant worden de oude buitenmuren zoveel mogelijk nagebootst. Steenstrips zijn er bijvoorbeeld in allerlei kleuren, soorten en maten. Kozijnen kunnen over het algemeen gewoon blijven zitten, ondanks de extra gevelisolatie. Dunne steenstrips zijn er speciaal om de isolatie goed op de kozijnen aan te laten sluiten. Gevelisolatie afwerken met steenstrips is wel iets prijziger. Je kunt er zelfs voor kiezen om de huidige buitengevel te slopen, de gevelisolatie tegen de binnenmuur aan te brengen en een nieuwe buitengevel terug te plaatsen. Het voordeel: De buitenmuur wordt niet veel dikker.
Lagere kosten, hogere huiswaarde
De buitengevel isoleren is niet zomaar altijd toegestaan. Bij bijvoorbeeld monumentale panden en beschermde stadsgezichten, maar ook bij rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen is het verstandig om eerst na te gaan of gevelisolatie toegestaan is. Sowieso heb je altijd een vergunning nodig van de gemeente om de gevel te isoleren, omdat je gevel er na het plaatsen van de isolerende gevelbekleding iets anders uitziet. Mag je bij de achter- en zijkant van de woning wel de gevel isoleren maar aan de voorzijde niet? Laat de voorgevel dan aan de binnenkant isoleren.
Wil je jouw woning en gevel op de meest energie neutrale manier isoleren? Met gevelisolatie bereik je een hogere RC (isolatiewaarde) dan met spouwmuurisolatie. Je kunt zelfs nog overwegen om spouwmuurisolatie te combineren met gevelisolatie aan de buitenkant. Voor dezelfde isolatiewaarde hoef je dan minder dikke gevelisolatie te plaatsen en zijn aanpassingen aan kozijnen en dakranden gemakkelijker uit te voeren. Daardoor is ook het verschil met de buren minder groot.
Deze tevreden klanten gingen je al voor
Over Renovatie Totaal
Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.
Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie
Werkgebied
Ons hoofdkantoor is gevestigd in De Meern (Utrecht). Wij zijn echter beschikbaar in heel Nederland. Wij hebben honderden spouwmuren geïsoleerd in onder andere Utrecht, Hilversum, Woerden, Zeist, Maarssen, Abcoude, Bilthoven, Houten, Nieuwegein, Amersfoort, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Doetinchem, Veenendaal, Bussum, Den Bosch, Almere, Soest, Soesterberg, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Laren, Blaricum, Baarn en Bunnik.