Skip to content

XPS isolatie

XPS, ofwel geëxtrudeerd polystyreen, is een isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt vanwege zijn robuuste karakter en uitstekende isolerende eigenschappen. XPS is een duurzame optie voor diverse soorten isolatieprojecten. We leggen je haarfijn uit wat XPS isolatie precies is.

XPS Isolatie

Wat is XPS?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Het is een materiaal dat voornamelijk bekend staat om zijn stevigheid en vochtbestendigheid. Dit type isolatie wordt vervaardigd door polystyreenhars te smelten en onder druk door een extrusieproces te voeren. Het resultaat is een compacte, uniforme structuur met gesloten cellen, die niet alleen thermisch zeer efficiënt is, maar ook bestand tegen vocht en druk. In tegenstelling tot EPS, dat lichter is en een open celstructuur heeft, biedt XPS een hogere dichtheid die bijdraagt aan zijn superieure isolatieprestaties en mechanische sterkte.

Toepassingen van XPS Isolatie

XPS is bijzonder effectief voor isolatie waar structurele integriteit en vochtresistentie essentieel zijn. Het wordt gebruikt voor de isolatie van vloeren, muren, daken en funderingen. Bij vloerisolatie biedt XPS een stevige ondergrond die helpt om warmteverlies te beperken en de energie-efficiëntie te verhogen.

Voor muren, zowel binnen- als buitenmuren, fungeert het als een robuuste laag die externe weersinvloeden effectief weerstaat, terwijl het helpt de binnentemperaturen stabiel te houden.

Op daken biedt XPS een duurzame oplossing die niet bezwijkt onder extreme weersomstandigheden, waardoor het een ideaal materiaal is voor zowel platte als hellende daken.

Isolatiewaarde van XPS

Een van de grootste voordelen van XPS is zijn hoge isolatiewaarde. Deze varieert van 0.028 tot 0.035 W/mK  waardoor het een van de beste isolatiewaarden biedt van alle gebruikelijke isolatiematerialen. Dit maakt XPS natuurlijk een uitstekende keuze voor vrijwel alle energiezuinige bouwprojecten. XPS isolatie combineert dus uitstekende thermische eigenschappen met een hoge mate van duurzaamheid en vochtbestendigheid.

Voordelen van XPS Isolatie

XPS isolatie biedt meerdere voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor bouw- en renovatieprojecten. Eén van de meest opvallende kenmerken is de hoge mate van vochtbestendigheid. In tegenstelling tot andere isolatiematerialen die kunnen afzwakken en hun isolerende eigenschappen kunnen verliezen wanneer ze vochtig worden, behoudt XPS zijn structuur en prestaties. En dat dus zelfs in vochtige omstandigheden! Dit maakt het ook ideaal voor gebruik op plaatsen waar snel vocht een probleem kan vormen, zoals in kelders of de gevel.

Daarnaast staat XPS bekend om zijn duurzaamheid. Het is bestand tegen compressie en behoudt zijn vorm onder mechanische belasting. Je kunt je voorstellen dat dit goed uitkomt bij onder andere vloerisolatie waar het materiaal regelmatig wordt blootgesteld aan druk. Deze robuustheid zorgt ervoor dat XPS een lange levensduur heeft, wat op lange termijn flink kostenbesparend kan zijn voor zowel huiseigenaren als bouwers.

XPS heeft zoals je eerder kon lezen ook een relatief hoge isolatiewaarde, wat zorgt voor een prima energie-efficiëntie. Dit vermindert niet alleen de energiekosten, maar draagt ook bij aan verschillende duurzaamheidsdoelen door indirect de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Last but not least is XPS licht van gewicht, wat de installatie ook nog eens relatief makkelijk. Dat is voor ons altijd fijn!

Overwegingen bij de Keuze voor XPS

Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. Dit bij XPS niet anders. Het materiaal is ondanks de fijne eigenschappen namelijk wel duurder dan bijvoorbeeld EPS. Deze kosten moet je daarom eigenlijk afwegen tegenover de energie- en kostenbesparing op de lange termijn.

Veelgestelde vragen over XPS

Hoe wordt XPS isolatie gemaakt?

XPS, wat staat voor geëxtrudeerd polystyreen, wordt gemaakt door een soort plastic, polystyreen, te smelten en er lucht doorheen te persen. Dit proces vormt een stevig schuim met hele kleine, gesloten luchtkamertjes die goed isoleren en water afstoten.

Wat is het verschil tussen XPS en EPS?

Het grootste verschil tussen XPS en EPS (een ander type schuimisolatie) is hoe ze gemaakt worden en hoe sterk en waterdicht ze zijn. XPS is sterker en beter in het tegenhouden van water dan EPS. Dit komt omdat XPS een dichtere structuur heeft met gesloten cellen, terwijl EPS lichter is en open cellen heeft.

Is XPS milieuvriendelijk?

XPS wordt gemaakt van een materiaal dat uit olie komt, dus het is niet het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal. Maar het helpt wel energie te besparen omdat het zo goed isoleert. Sommige bedrijven proberen XPS te recyclen om het milieuvriendelijker te maken.

Kan XPS isolatie brandgevaarlijk zijn?

Ja, net als veel andere isolatiematerialen, is XPS van zichzelf brandbaar. Echter, het wordt vaak behandeld met brandvertragers om het veiliger te maken. Het is belangrijk om altijd te zorgen dat XPS achter brandwerende materialen wordt geplaatst in een bouwproject.

Hoe lang gaat XPS isolatie mee?

XPS isolatie is heel duurzaam en kan heel lang meegaan, vaak zolang als het gebouw zelf staat. Het verliest niet snel zijn isolerende werking omdat het waterbestendig is en niet makkelijk inzakt of zijn vorm verliest.

Kan ik XPS isolatie zelf installeren?

XPS kan inderdaad door doe-het-zelvers worden geïnstalleerd, vooral omdat het in grote, stevige platen komt die makkelijk te hanteren zijn. Wel is het belangrijk om goed te meten en te zorgen dat de platen strak tegen elkaar en de bouwstructuren aan liggen om koudebruggen (plekken waar warmte makkelijk ontsnapt) te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten hoe je het materiaal veilig kunt snijden en plaatsen, dus enige voorbereiding en onderzoek zijn aanbevolen voordat je begint.

Gerelateerde artikelen
Jaren 30 woning isoleren

Een jaren 30 woning straalt charme en karakter uit, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee op het gebied…

Spouwmuur herkennen

Een spouwmuur is een belangrijk onderdeel van veel moderne woningen. Het concept van de spouwmuur is al sinds de jaren…

PIR Isolatie

PIR (polyisocyanuraat) isolatie is een zeer effectieve isolatieoplossing die veel wordt gebruikt in de bouw voor thermische isolatie. Dit kunststof…

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Vloerisolatie is een fantastische manier om jouw huis zowel warmer als comfortabeler te maken. Meestal doen we dit via de…

Isolatiechips

Isolatiechips zijn kleine  s-vormige stukjes isolatiemateriaal. Deze kleine, veelzijdige chips zijn perfect voor het isoleren van moeilijk bereikbare plekken zoals…

PIF isolatie

Bij Renovatie Totaal zijn we altijd op zoek naar innovatieve en effectieve oplossingen voor isolatie. Een van de producten die…

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top