Skip to content

PIR isolatie

PIR (polyisocyanuraat) isolatie is een zeer effectieve isolatieoplossing die veel wordt gebruikt in de bouw voor thermische isolatie. Dit kunststof isolatiemateriaal staat bekend om zijn hoge isolatiewaarden en vochtbestendigheid, waardoor het een uitstekende keuze is bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. PIR isolatieplaten hebben een gesloten cellenstructuur die helpt om vocht buiten te houden, waardoor ze duurzaam en efficiënt zijn in gebruik. Het is niet goedkoop, maar wel zeer effectief.

PIR Isolatie

Wat is PIR isolatie?

PIR  is een type isolatiemateriaal dat afgeleid is van polyurethaan. Het wordt gemaakt door een chemische reactie tussen een polyol en een isocyanaat, waarbij PIR een hogere cross-linking in de polymeren heeft dan standaard polyurethaan. Deze structuur geeft PIR zijn superieure thermische prestaties en weerstand tegen vuur en vocht. PIR isolatieplaten worden vaak geleverd met aluminiumfolie aan beide zijden, die de thermische weerstand verbetert en als een dampremmende laag fungeert.

PIR platen zijn lichtgewicht, gemakkelijk te hanteren en te snijden, wat ze bijzonder geschikt maakt voor snelle en effectieve installatie. Door hun rigide aard kunnen ze op diverse manieren worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële bouwprojecten.

Toepassingen van PIR Isolatie

Dankzij de veelzijdigheid en hoge prestaties wordt PIR isolatie breed toegepast in verschillende bouwsegmenten. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:

 • Dakisolatie: Zowel voor platte als hellende daken wordt PIR gebruikt vanwege zijn uitstekende isolatiewaarden en zijn vermogen om vocht buiten te houden.
 • Muurisolatie: PIR platen zijn ideaal voor het isoleren van spouwmuren, voorzetwanden en scheidingswanden. Ze bieden niet alleen thermische isolatie, maar ook een verbetering van de brandveiligheid van de muren.
 • Vloerisolatie: In nieuwbouw en renovaties wordt PIR vaak onder de vloerplaten geplaatst om warmteverlies tegen te gaan en het comfort te verhogen.
 • Speciale toepassingen: Vanwege de hoge druksterkte van PIR wordt het ook gebruikt voor speciale toepassingen zoals de isolatie van kelders en parkeergarages waar een hoge mechanische belasting verwacht wordt.

Isolatiewaarde van PIR

PIR isolatie staat bekend om zijn hoge thermische weerstand, gemeten in Rd-waarde, die aangeeft hoe goed het materiaal warmte weerstaat. De isolatiewaarde van PIR is bijzonder hoog vergeleken met veel andere isolatiematerialen, waardoor het mogelijk is om met dunnere platen dezelfde of betere prestaties te bereiken. Typisch varieert de dikte van PIR platen van 20 mm tot 140 mm, met bijbehorende Rd-waarden van ongeveer 0,90 tot 6,35 m²K/W. Dit betekent dat zelfs met een relatief dunne laag van 20 mm, een aanzienlijke isolatie kan worden bereikt. Voor toepassingen waar een hoge isolatiewaarde noodzakelijk is, kunnen dikkere platen gebruikt worden om te voldoen aan strikte energie-eisen.

Voordelen van PIR Isolatie

PIR isolatie biedt diverse voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel bouwprojecten:

 • Hoge isolatiewaarde: PIR biedt superieure isolatie met een lagere dikte vergeleken met andere materialen, wat helpt om ruimte te besparen.
 • Vochtbestendig: De gesloten cellenstructuur van PIR voorkomt dat vocht het materiaal binnendringt, wat leidt tot een langere levensduur en betere isolatieprestaties over tijd.
 • Brandveiligheid: PIR is moeilijk brandbaar en draagt bij aan de brandveiligheid van de constructie.
 • Duurzaamheid: PIR is sterk en duurzaam, bestand tegen zowel fysieke belasting als chemische invloeden.
 • Gemakkelijke installatie: PIR platen zijn licht en eenvoudig te snijden en te installeren, wat de bouwtijd verkort.

Nadelen van PIR Isolatie

Hoewel PIR veel voordelen heeft, zijn er enkele nadelen om rekening mee te houden:

 • Kosten: PIR is vaak duurder in aanschaf dan de meeste andere isolatiematerialen. Hoewel de hogere kosten gecompenseerd kunnen worden door de betere prestaties en langere levensduur is er dus wel financiële ruimte nodig om het materiaal mee te bekostigen.
 • Stijfheid: PIR platen zijn niet flexibel, wat kan leiden tot uitdagingen bij de installatie rond onregelmatige vormen.
 • Gevoeligheid voor direct zonlicht: Bij langdurige blootstelling aan UV-licht kan de isolatiewaarde van PIR afnemen, dus het moet worden beschermd tegen direct zonlicht tijdens opslag en installatie.

Veelgestelde vragen over PIR Isolatie

Kan PIR isolatie gebruikt worden voor zowel binnen- als buitentoepassingen?

Ja, PIR is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen, mits het juist wordt beschermd tegen weersinvloeden.

Hoe lang gaat PIR isolatie mee?

Met correcte installatie en bescherming kan PIR isolatie decennialang effectief blijven zonder significante afname in isolatiewaarde.

Is PIR isolatie milieuvriendelijk?

PIR is niet biologisch afbreekbaar, maar het biedt door zijn hoge isolatiewaarde en lange levensduur een netto voordeel voor de energie-efficiëntie van gebouwen.

Is PIR de beste isolatie?

PIR is weliswaar aan de prijs, maar heeft de hoogste isolatiewaarde van de meeste conventionele isolatiematerialen. Of het de beste keuze is voor jouw project hangt van de toepassing en het budget af.

Wat zijn de beste alternatieve materialen voor PIR?

Enkele goede alternatieven voor PIR isolatie zijn XPS, EPS en minerale wol zoals glaswol en steenwol. XPS en EPS bieden vergelijkbare vochtbestendigheid met iets lagere isolatiewaarden. Minerale wolsoorten zijn uitstekend voor thermische en akoestische isolatie en zijn flexibeler in gebruik, hoewel ze meer ruimte in beslag kunnen nemen dan PIR voor dezelfde isolatiewaarde.

Gerelateerde artikelen
Jaren 30 woning isoleren

Een jaren 30 woning straalt charme en karakter uit, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee op het gebied…

Spouwmuur herkennen

Een spouwmuur is een belangrijk onderdeel van veel moderne woningen. Het concept van de spouwmuur is al sinds de jaren…

PIR Isolatie

PIR (polyisocyanuraat) isolatie is een zeer effectieve isolatieoplossing die veel wordt gebruikt in de bouw voor thermische isolatie. Dit kunststof…

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Vloerisolatie is een fantastische manier om jouw huis zowel warmer als comfortabeler te maken. Meestal doen we dit via de…

Isolatiechips

Isolatiechips zijn kleine  s-vormige stukjes isolatiemateriaal. Deze kleine, veelzijdige chips zijn perfect voor het isoleren van moeilijk bereikbare plekken zoals…

PIF isolatie

Bij Renovatie Totaal zijn we altijd op zoek naar innovatieve en effectieve oplossingen voor isolatie. Een van de producten die…

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top