Skip to content

Vloerisolatie Amersfoort

Vloerisolatie in Amersfoort: het isoleren van de vloer via de kruipruimte

Bij vloerisolatie isoleren wij de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte. Deze vorm van isolatie is ontzettend efficiënt en levert niet alleen een lagere energierekening op, maar zorgt er ook voor dat jij in Amersfoort tijdens de winter geen koude voeten krijgt. Wist je bijvoorbeeld dat de kruipruimte voor zo’n 10% van het warmteverlies in huis verantwoordelijk is?

Wil jij jouw vloer in Amersfoort isoleren? Dan is Renovatie Totaal jou graag van dienst. Onze experts zitten klaar jou van al het nodige advies te voorzien. En de offerte? Die is altijd gratis.

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Gecertificeerd isolatiebedrijf

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een vorm van kruipruimte isolatie. Hierbij wordt aan de onderkant van de vloer (of eigenlijk tegen het plafond van de kruipruimte) isolatiemateriaal aangebracht dat warmteverlies sterk tegengaat.

Vloerisolatie staat hoog op de lijst van favoriete isolatiemethoden. Dit komt vooral omdat de toegang tot de kruipruimte meestal eenvoudig is en de isolatiewerkzaamheden vlot kunnen worden uitgevoerd. Bovendien is het effect van vloerisolatie niet te onderschatten. Zonder isolatie kan een vloer snel verantwoordelijk zijn voor 10% tot zelfs 25% van het warmteverlies in huis. Met een goede laag vloerisolatie, die fungeert als een thermische barrière, kun je dit aanzienlijk verminderen en zo de warmte efficiënter in je woning houden!

Tijdens het isoleren zijn er verschillende materialen die er gebruikt kunnen worden zoals isolatiefolie, glas- en steenwol, cellulose, HR+++ parels en diverse typen isolatiedekens. De keuze van het isolatiemateriaal is afhankelijk van factoren zoals de bouwstijl van het huis, je persoonlijke smaak en je budget. We zijn er om je te adviseren en samen de ideale isolatiestrategie te bepalen!

Met een niet-geïsoleerde vloer verlies je al snel 10% warmte!

Voordelen van vloerisolatie in Amersfoort

Door je vloer in Amersfoort goed te isoleren, geniet je van meerdere voordelen. Je energierekening gaat omlaag en problemen met vocht worden sterk verminderd. Denk hierbij aan hinderlijke problemen zoals schimmel en houtrot, die vooral in oudere huizen vaak opduiken. We hebben alle pluspunten van effectieve vloerisolatie overzichtelijk voor je samengevat:

 • Comfort: Een geïsoleerde vloer voorkomt dat koude lucht omhoog trekt en houdt daardoor dus de warmte beter vast. Vooral in de wintermaanden is dat natuurlijk extra fijn. En koude voeten? Die zijn verleden tijd.
 • Energie-efficiëntie: Door het verminderen van warmteverlies draagt vloerisolatie tegelijkertijd bij aan het verlagen van jouw energierekening. Minder stoken = geld besparen.
 • Milieuvriendelijk: Door het verminderen van het energieverbruik helpt vloerisolatie ook bij het verminderen van uw ecologische voetafdruk. Je stoot minder CO2 uit en dat is simpelweg beter voor het milieu.
 • Voorkomt vochtproblemen: Vloerisolatie kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid vocht die via de kruipruimte in huis komt. Dit draagt bij aan een drogere en gezondere leefomgeving en verminder het het risico op schimmel- en vocht gerelateerde problemen (zoals houtrot).
 • Stijging van de waarde van jouw woning: Het verbeteren van de energie-efficiëntie van jouw huis kan de marktwaarde van de woning verhogen. Energiezuinige huizen zijn namelijk steeds meer in trek.
 • Geluidsisolatie: Naast thermische isolatie kan vloerisolatie ook enige mate van geluidsisolatie bieden. Geluiden van buitenaf worden bijvoorbeeld wat meer gedempt.

Wat kost vloerisolatie in Amersfoort?

De kosten voor vloerisolatie in Amersfoort kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van diverse factoren waaronder het soort materiaal dat wordt gebruikt, de oppervlakte van de vloer, en de specifieke omstandigheden van de woning. Om toch een schatting te kunnen geven moet je denken aan een prijs tussen de €35 en €45 per vierkante meter voor het isoleren van een vloer via de kruipruimte. Dat is exclusief BTW en inclusief montage. Wil jij een exacte prijs? Vraag dan een gratis offerte aan.

Subsidie voor vloerisolatie

Goed om te weten is dat de overheid enkele subsidies beschikbaar heeft gesteld op het gebied van isoleren.  Deze subsidie kan, afhankelijk van het aantal maatregelen dat je treft, oplopen tot wel 30%.

Om erachter te komen op welke subsidies jij aanspraak maakt kan je onze handige subsidie check gebruiken of onze helpdesk om advies vragen. Wij zitten voor jou klaar.

Wat bespaar je met vloerisolatie?

Het is geen geheim dat het isoleren van je vloer een slimme investering is. Maar wist je dat de besparing op energiekosten tot honderden euro’s kan oplopen? Hoeveel je precies kan besparen hangt af van de gasprijs, het type huis en het type isolatiemateriaal dat er gebruikt is.

Volgens Milieu Centraal kan een goed geïsoleerde vloer bij een tussenwoning al snel zo’n 80m3 gas per jaar besparen, bij een vrijstaande woning zelfs 250m3. Reken maar uit je winst.

Wanneer kiezen voor vloerisolatie Amersfoort?

Loop je jouw huis in Amersfoort binnen en merk je direct de koude vloer, dan weet je dat het hoog tijd is voor vloerisolatie. Dit geldt met name voor huizen gebouwd voor de jaren ’80, waar de vloerisolatie vaak niet voldoet aan de moderne standaarden. Maar maak je geen zorgen, een goede oplossing is binnen handbereik: vloerisolatie kan je huis volledig transformeren. Het zorgt voor extra warmte, helpt bij het verlagen van je verwarmingskosten en draagt ook bij aan een duurzamere leefomgeving.

Welke soorten materialen worden er gebruikt bij vloerisolatie?

Er zijn verschillende soorten materialen bij vloerisolatie beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele van de meest gebruikte soorten:

 1. PUR Schuim (Polyurethaanschuim): Een veelgebruikt materiaal dat direct op de vloer wordt gespoten, waardoor een naadloze isolatielaag ontstaat die uitstekende thermische prestaties biedt en vochtproblemen helpt voorkomen.
 2. EPS Parels (Geëxpandeerd Polystyreen): Kleine isolatieparels die vaak worden gebruikt voor het isoleren van de kruipruimte, bieden een goede isolatiewaarde en zijn resistent tegen vocht.
 3. Minerale Wol (Glas- of Steenwol): Dit isolatiemateriaal biedt niet alleen goede thermische eigenschappen maar ook uitstekende geluidsisolatie. Het is beschikbaar in rollen of platen die gemakkelijk te installeren zijn.
 4. Isolatiedekens of -platen: Gemaakt van verschillende materialen zoals glaswol, steenwol of natuurlijke vezels, deze optie is ideaal voor het isoleren van de bovenzijde van de kruipruimte.
 5. PIR Platen (Polyisocyanuraat): Deze isolatieplaten zijn licht van gewicht en hebben uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor vloerisolatie.
 6. Natuurlijke Materialen: Dit omvat opties zoals schapenwol, houtvezelplaten of kurk, die duurzame en ecologisch verantwoorde opties bieden voor vloerisolatie.
 7. Reflecterende Isolatiematerialen: Deze materialen werken door thermische straling te reflecteren, en worden vaak gebruikt in combinatie met andere isolatiematerialen voor een optimale isolatie.

Bij het kiezen van het juiste type vloerisolatie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de staat van je huis, het type vloer, je budget en jouw wensen. Voor iedere klus nemen we alle opties met jou door zodat we samen tot de beste oplossing komen. Voor advies staan wij ook altijd ter beschikking.

Verschillende soorten vloeren in Amersfoort

We benoemden net al dat het type vloer invloed heeft op de keuze van isolatiemateriaal. Zo kan je bijvoorbeeld een betonnen of een houten vloer hebben. En heb je vloerverwarming of niet?

Isoleren van een betonnen vloer

Voor de isolatie van betonvloeren is het essentieel om een materiaal te selecteren dat zowel duurzaam is als effectief warmteverlies tegengaat. Een vaak gekozen oplossing hiervoor is polyurethaanschuim, ook wel bekend als PUR schuim. Dit type schuim wordt rechtstreeks op de betonvloer aangebracht, resulterend in een naadloze en hoogstaande isolatielaag. Polyurethaanschuim onderscheidt zich door zijn voortreffelijke eigenschappen voor thermische isolatie, waardoor het uitstekend geschikt is voor het afdichten van alle voegen en spleten.

Isoleren van een houten vloer

Bij het isoleren van houten vloeren is het verstandig om materialen te gebruiken die niet alleen een uitstekende thermische isolatie bieden, maar ook het risico op vochtproblemen en schimmelvorming verminderen. Een veelgebruikte optie is het gebruik van minerale wol. Denk hierbij aan glaswol of steenwol. Deze materialen bieden zowel warmte- als geluidsisolatie. De minerale wol kan tussen de balken van de houten vloer worden geplaatst. Dit zorgt voor een isolatielaag die warmte vasthoudt en koudebruggen elimineert. Een andere optie is het gebruik van isolatieplaten die gemaakt zijn van materialen zoals PIR of EPS. Bij houten vloeren is het overigens ook van belang om aandacht te besteden aan een goede ventilatie!

Isoleren van een vloer met vloerverwarming

Wanneer je huis is uitgerust met vloerverwarming, wordt vloerisolatie des te belangrijker. Omdat de vloer in je huis actief verwarmd wordt, wil je uiteraard voorkomen dat deze warmte meteen verdwijnt door de kruipruimte. Voor een kruipruimte met vloerverwarming luidt het advies dan ook om minimaal een isolatiewaarde van 5 Rc te hanteren. Bij vloeren zonder verwarming is een isolatiewaarde van 3,5 Rc al voldoende.

Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie

Bij het isoleren van de kruipruimte van een huis in Amersfoort, kun je kiezen tussen twee hoofdmethoden: vloerisolatie en bodemisolatie. Beide manieren hebben hun eigen kenmerken en voordelen.

Zoals eerder vermeld, houdt vloerisolatie in dat isolatiemateriaal rechtstreeks op de onderzijde van de vloer (of tegen het plafond van de kruipruimte) wordt aangebracht. Deze benadering heeft als doel het warmteverlies via de vloer te beperken, wat leidt tot een snellere en meer effectieve opwarming van de leefruimte. Bovendien draagt het bij aan het buiten houden van kou en vocht vanuit de kruipruimte, wat ten goede komt aan het binnenklimaat van je woning.

Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte zelf geïsoleerd. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, zoals EPS parels of schelpen, direct op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Dit werkt voornamelijk vocht en tocht bestrijdend. Ook dit heeft als resultaat dat jouw huis warmte beter vast houdt. En vochtproblemen van onderaf? Ook die zijn verleden tijd.

Indien je de mogelijkheid hebt, kies dan voor vloerisolatie. Het rendement is simpelweg hoger. Mocht vloerisolatie geen optie zijn, bijvoorbeeld omdat jouw kruipruimte lager is dan 35 cm, dan is bodemisolatie een meer dan geschikt alternatief.

Andere soorten isolatie in Amersfoort

Op zoek naar een goed isolatiebedrijf in Amersfoort. Dan zijn wij jou  graag van dienst. Als gecertificeerd isolatiebedrijf hebben wij ons gespecialiseerd in vele soorten woningisolatie. Denk hierbij aan kruipruimte isolatie, dakisolatie, bodemisolatie en spouwmuurisolatie. Vraag nu gratis advies of een offerte aan. Onze isolatie experts zitten voor je klaar.

Achtergrond informatie over Amersfoort

Amersfoort wordt vaak aangeduid als ‘Keistad’. Deze bijnaam komt van de historische relatie met een grote kei die in de 17e eeuw door de stad werd gesleept. De historie van deze schilderachtige stad in de provincie Utrecht gaat terug tot de middeleeuwen. Rond 2022 had Amersfoort meer dan 150.000 inwoners. De stad staat niet alleen bekend om haar historische karakter, maar ook om moderne architectuur en stedenbouwkundige ontwikkelingen. De woningen variëren van eeuwenoude vakwerkhuizen in het historische centrum tot moderne architectonische hoogstandjes in nieuwere wijken. Met al deze huizen weten wij op het gebied van isolatie wel raad!

Deze tevreden klanten gingen je al voor

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerd isolatie specialist bij je langs om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Back To Top